Избрани Новини

Най-великият италиански спускач открива сезона в Банско

Официален гост е рекордьорът в скоростните дисциплини за всички времена на Ботуша Кристиан Гедина

14 години след легендарния Алберто Томба, който през 2003-а стана кръстник на пистата на Бъндеришка поляна, и 9 след великия Густав Тьони, дошъл през 2008-а, отново знаменит италиански скиор ще даде старт на сезона в Банско.

15-ата зимна кампания в курорт №1 започва на 16 декември, а неин официален гост ще бъде рекордьорът в скоростните дисциплини за всички времена на Ботуша Кристиан Гедина. С идването на участника в 5 олимпиади и медалист от 3 световни първенства, който за 17 години до отказването си през 2006-а постига 13 победи за Световната купа (12 в спускането и 1 в Супер Г) и 33 подиума, концесионерът „Юлен“ спазва традицията си да кани едни от най-големите имена в ските. Така навършващият на 20 ноември 47 години Гедина, чиято визуална прилика с Томба е удивителна, ще е 29-ата бивша звезда, уважила с присъствието си началото на сезона тук, и със сигурност също като предшествениците си ще дари нещо от състезателната си кариера за Стената на славата в култовия бар „Хепи Енд“.

За родения в близкото до суперкурорта Кортина д’Ампецо градче Пиеве ди Кадоре ас още се носят митични истории за мълниеносния му стил на каране, като за най-зрелищно се смята спускането му на „Щрайф“ в Кицбюел (Ав) на 24 януари 2004 г. Тогава на последния скок преди финала Гедина развива фантастичните 137,6 км/ч и спира дъха на тв коментаторите и публиката, полетявайки в небето като орел.

След като приключва със ските, италианският симпатяга продължава да живее на скорост. Подобно на феноменалния французин Люк Алфан, открил сезоните в Банско през 2010-а и 2013-а, Гедина остава на пистата, но като автомобилен състезател. При това – въпреки че през 1992 г. оцелява в свирепа катастрофа, след която дълго се възстановява. Като пилот той се подвизава с BMW в шампионата „Супертуризмо“, както и с класически болид „Лола“ във Формула 3000, преди през 2012 г. да влезе в треньорския екип на хърватския национален отбор по ски.

И накрая, понеже споменахме Люк Алфан, ще кажем, че през 1996-а, когато на спускането в Сиера Невада (Исп) печели първия от 2-та си сребърни медала от световно (третият е бронзов), Гедина е на един подиум не само с него, но и с австриеца Патрик Ортлиб, който впоследствие – през 2009 г., също бе гост в Банско. Както изглежда, някои хора, събития и места са свързани и предопределени.

На снимката: Открилият 1-ия сезон в Банско Алберто Томба и откриващият 15-ия Кристиан Гедина спокойно могат да минат за двойници или поне за братя. Източник: в. „Банско Утре“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)