Избрани Новини

На шестия Фестивал на кестена петричкото село Коларово прерасна в град (Снимки)

Кулинарни и фолклорни прояви съпътстваха събирането

Над хиляда участници и поне още гости от страната и чужбина на празничната кулминация на шестия Фестивал на кестена превърнаха навръх Петковден в град и без това многолюдното село Коларово.
Жителите на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене за пореден път умело откликнаха на идеята за представяне на уникалното природно богатство на баладичната Беласица планина и специфичната култура, бит и поминък на Подгорието.
На експозиционните шатри в полевите работилници на игровите сектори и на централната сцена пред местното читалище „Яне Сандански – 1952“ можеше да се опита, види и чуе всичко, което ражда земята и душата на Подгорието – от неустоими кулинарни изкушения до неостаряващи народни песни и ритми.
С неотменното българско „живо-здраво“ кметът на село Коларово Атанас Гошев, заместник-кметът на община Петрич Илияна Попова и бившият председател на петричкия общински съвет и настоящ депутат Георги Динев приветстваха участниците и гостите на фестивала.

"Нека се учим от вечната мъдрост на природата, за да пребъдем като Беласица планина и нейните световноизвестни кестени", призова в приветствието си кметът на село Коларово Атанас Гошев.
Последвалата подгорска фолклорна фиеста се превърна и в блестящ творчески дебют за възстановената от музикалния виртуоз Атанас Велков женска фолклорна група "Коларките" от село Коларово. С песни и ритми от Огражден планина фолклорна група "Огражденска обич" от село Първомай уважи празника на Подгорци.
Тази година утвърдилият се като представителен за Подгорието фестивален форум е тридневен, а съорганизатори, творчески, експертни, логистични и финансови партньори на идейния създател и основен организатор ДПП „Беласица“ в с. Коларово, Сдружение „Пирински туристически форум“, Българска фондация Биоразнообразие, Югозападно държавно предприятие“ – Петрич, община Петрич, кметства, читалища, училища и детски градини от селата на Подгорието.
"Напук на всички фаталистични представи за петък – 13-ти, вчера започнахме с културна дискусия и смесена изложба на петима коларовски художници, сред които и моя милост, а днес вече бяхме приятно изненадани и от първите откупки", въодушевено разказа читалищният секретарят на с. Коларово художникът Евгени Гоцков.
Експертът от ДПП „Беласица“ София Илкова отбеляза също и безплатното представление за местните малчугани „Виж колко е просто“ на Общински куклен театър Благоевград. Илкова допълни информацията за фестивалните модули и с предстоящите утре туристически походи – до емблематичните Каменски водопади на река Каменска над най-малкото подгорско село Камена, до единственото в Беласица планина естествено езеро „Гьольчето“ в местността Долна папреница на село Коларово, както и посещение на античния град Хераклея Синтика край село Рупите и поклонение на построения от Ванга православен храм „Света Петка Българска“ и намиращия се в подворието му гроб на световноизвестната пророчица.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)