Избрани Новини

Pirin Ultra става част от Migu Run Skyrunner® World Series (видео)

Пирин планина ще бъде домакин на 8-ия финален старт в дългата дистанция на световната купа

Официално бе обявен календара на Световните серии по Скайрънинг за Сезон 2018г. Две години след първото си издание, ултрамаратонът Пирин Ултра намира мястото си сред най-добрите и става 8-ми, финален старт в дисциплината Sky Extra (Extreme & Ultra). Стартът/финалът на състезанието остава в Банско, като малка промяна има в дължината на трасето и датата на провеждане. Пирин Ултра влиза в календара за 2018 с трасе от 66 км, 4,200м положителна денивелация и лимит за преминаване на разстоянието 16 часа. Датата на провеждане ще бъде 6 октомври 2018 г., а наградния фонд ще достигне 5000 евро.
Дисциплината Sky Extra (Extreme/Ultra) включва състезания с дължина от 50км до 99км, с минимум 3200 м вертикално изкачване. През 2018г. тази дисциплина ще включва 8 старта, като за финалното класиране ще се вземат предвид четирите най-добри резултата на бегачите. Пирин Ултра ще е последният, 8-ми финален старт от сериите, където световният елит от бегачи ще премерят сили. В календара за 2018 присъстват още състезания във Испания, Португалия, Франция, Италия и Шот.
Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през септември 2016 г. Тогава на старта застанаха 44-ма участници. Второто издание на състезанието през 2017г. събра над 140 бегача от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе чувствително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. Третото си издание българският планински ултрамаратон ще отпразнува вече като част от световното ниво. Банско и Пирин планина ще приемат най-добрите състезатели в света, а най-добрият ни планински бегач и трети в света за 2016г. Кирил Николов-Дизела сподели във социалните мрежи: „Невероятно е, че догодина ще мога да бягам кръг от Skyrunning World Series на родна зема! Pirin Ultra е избран за финален кръг в дисциплината Ултра & Екстрийм“. Включването на Пирин Ултра в Световните серии е високата оценка, която получи екипът на състезанието, общността от хора, които се занимават с този спорт и планините, които България притежава за практикуване на планинското бягане като спорт",  каза Димитър Димитров, директор на състезанието.
Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90те години на 20-ти век те поставят началото с първите състезания  на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии  България става част от това развитие.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)