Избрани Новини

Специализираната прокуратура протестира отказа за арест на 8-те обвинени за рекет

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от януари 2015 г.

Специализираната прокуратура протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд определението на първата инстанция, с което не бе наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на двама от задържаните на 12 октомври 2017 г. в Русе осем лица за участие в ОПГ за изнудване и нанасяне на телесни повреди. 

На 15 октомври 2017 г. Специализираният наказателен съд остави в ареста шестима от обвинените. По здравословни причини един бе оставен под домашен арест, а на участничка в групата бе наложена „Парична гаранция“ в размер на 2000 лв., за да се грижи за детето си. 

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от януари 2015 г. Повечето от рекетираните от нея граждани са работили като служители на фирми, управлявани от ръководителя престъпната структура. 

Един от тях е бил отвлечен и малтретиран в продължение на денонощие, за да подпише запис на заповед за 100 000 лева в полза на групата. Бил държан и бит в мазе, по чиито стени и под предварително били заковани найлони, така че да не остават следи.

По време на специализираната операцията на ГДБОП и СП по задържане на участниците са извършени 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Намерени и иззети са четири метални палки, три пистолета, от които един боен и два газови (единият преработен в боен), електрошокова палка, 107 патрона, два ножа и артилерийски гръм от 400 г тротил, както и 2000 евро, придобити от престъпна дейност.

До момента показания са събрани от над 20 свидетели, направени са 21 разпознавания.

Предстои Апелативният специализиран наказателен съд да разгледа протеста на Специализираната прокуратура в съдебно заседание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов