Избрани Новини

В кои държави в ЕС е валидна шофьорската ви книжка?

Ако свидетелството за управление на МПС е издадено от страна в ЕС, то се признава в целия ЕС

Шофьорски книжки, издадени в ЕС:

Ако вашето свидетелство за управление на МПС е издадено от страна в ЕС, то се признава в целия ЕС и можете да го използвате, ако е валидно и сте навършили необходимата възраст, за да управлявате превозно средство от съответната категория.

Ако желаете, можете да го замените за свидетелство за управление в страната от ЕС, в която сте се преместили. Не сте длъжен обаче да правите това (освен в някои случаи).

Стандартен формат:

От 19 януари 2013 г. всички нови шофьорски книжки, издавани в ЕС, са в стандартен формат – пластмасова карта с размер на кредитна карта, и с по-сигурни защитни елементи. Все още можете да използвате настоящата си книжка, но тя ще бъде подменена с книжка в новия формат, когато я подновявате (или най-късно до 2033 г.). Ако имате безсрочна шофьорска книжка, вашата страна по произход ще ви каже кога да я подмените с нова.

Взаимно признаване:
Независимо дали имате шофьорска книжка в новия формат или по-стара шофьорска книжка, всички шофьорски книжки се признават навсякъде в ЕС. Категориите AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D и DE също се признават в страните от ЕС. Това означава, че когато се премествате в друга страна от ЕС, обикновено не трябва да подменяте свидетелството си за управление на МПС. Можете да шофирате в новата страна с настоящото си свидетелство за управление, стига то все още да е валидно.

Шофьорски книжки, издадени извън ЕС:

Ако желаете да шофирате в ЕС с книжка, издадена в страна извън Съюза, свържете се с компетентните органи в страната, която посещавате, или с посолството или консулството на вашата държава в тази страна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов