Избрани Новини

"Малешево пее и танцува" раздаде наградите

Животът

23-10-2017, 20:00

Снимка:

Община Струмяни

Автор:

blagoevgrаdutre

Всичко от Автора

Събраха се от България, Македония, Сърбия, Гърция, Украйна, Молдова, Беларус, Босна и Херцеговина, Чехия и Полша

"Малешево пее и танцува“ – едно истински вълнуващо преживяване, в което имахме възможност да се насладим на хубави народни песни и да усетим ритъма на народните танци. За четиринадесети пореден път в полите на Малешевска планина се събраха ведно изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографската традиция на народите от различни страни.

В рамките на трите фестивални дни – 20, 21 и 22 октомври 2017 година над 3 500 участници, от над 130 населени места в България, Македония, Сърбия, Гърция, Украйна, Молдова, Беларус, Босна и Херцеговина, Чехия и Полша сътвориха истинска „фолклорна магия“ в китното малешевско село Микрево. Те за пореден път доказаха, че традициите са „живи“, че с песен и танц се преодоляват граници и се създават приятелства за цял живот. С всяка изминала година фестивалът разширява своите граници и приема все повече и повече посланици на фолклора от различни части на света и продължава да изпълнява основната цел залегнала в самото му създаване, а именно да съхранява и популяризира фолклорното богатство не само на Малешевието, но и на Балканите, Европа и Света.

Поздравления за всички участници – самодейци и ентусиасти, който не спират да влагат усилия, труд, емоция, чувства и много любов в това, което правят – да пресъздават и да ни разкриват красотата, богатството и многообразието на автентичния и обработен фолклор на своите народи, съхранен през вековете в песен, мелодия и танц.

Фестивалът има строг и прозрачен регламент, с който се съобразяват организатори, участници и жури. Журито, както всяка година е съставено от професионалисти в различни области на българския фолклор и има не леката задача да оценява изпълненията на участниците.

Председател на журито на четиринадесетото издание на фестивала бе акад. доц. Красимир Петров, а в състава му участваха проф.д-р Горица Найденова, д-р Петьо Кръстев, Илиана Найденова, Кирил Апостолов и Любомир Марянски.
Акад. доц. Красимир Петров сподели, че за поредна година е останал изключително очарован от фестивала и всички участници в него и избирането на лауреатите е била трудна задача, защото всички са се представили блестящо и заслужават поздравления и адмирации за своите изпълнения.

Както традицията повелява след три дни изпълнени с много настроение, музика и танци в неделната вечер на тържествена церемония се раздават наградите и статуетките на лауреатите на Четиринадесетия международен фолклорния фестивал „Малешево пее и танцува 2017 година“. Те са разпределени съобразно категорията и възрастовата група, в която попадат участниците по регламент. Заедно с наградите за песенно и танцово изпълнение в техните категории, бе дадена награда за оригинална носия на Женска певческа група от с. Никудин, общ. Струмяни.

Симона Петрова, солист към Народно читалище "Искра 1975", Кюстендил получи наградата на БНР Радио Благоевград.

На официалната церемония бяха връчени наградите и статуетките в следните категории :

Награда за принос за съхранение и популяризиране на традициите връчи Ан-Мари Фенех Мускат Адами – кмет на община Нашар, Република Малта на Народно читалище „Димитър Благоев 1925“ – Добринище.

Награда на НЧ „Братя Миладинови“ връчи Венцислав Янев – председател на НЧ „Братя Миладинови“ - с. Микрево на Мъжка фолклорна група при Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ към Народно читалище „Отец Паисий 1919“ – гр. Сандански с ръководител Росен Катеринин.

Награда за танцово изпълнение - ансамбли - обработен фолклор бе връчена на Ансамбъл "Пауталия" към Народно читалище "Пауталия 2008" Кюстендил от Румяна Кацарска – кмет на с. Микрево.

Златка Яневска - председател на Общински съвет Струмяни, връчи награда за цялостно представяне на НЧ „Миньор 2006“ – Бобов дол.

Емил Илиев – кмет на община Струмяни и председател на организационния комитет на МФФ „Малешево пее и танцува“, връчи на Фоклорен танцов ансамбъл „Актавис“ към Сдружение Фолклорен танцов ансамбъл „Дупница 2000“ – Дупница Наградата на кмета на община Струмяни.

Голямата награда „Малешево пее и танцува 2017“ получи "Гродниский государствен колеж на изкуствата", гр. Гродно, Беларус. Тя бе връчена лично от председателя на журито на фестивала акад. доц. Красимир Петров.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)