Избрани Новини

За хроничните незаразни болести ще говорят и в Симитли

Здравно-образователната кампания за превенцията им е днес

Здравно-образователна кампания за превенция на хроничните незаразни болести ще се  проведе в Симитли. В клуба на инвалида „Кураж“(на пазара) днес от 10:00 до 12:00 ч. ще бъде извършено мерене на кръвно налягане, определяне на индекса на телесната маса, бърз тест за риск от остеопороза, изследване на лица, които пушат, интерактивни занимания с алкоочила и ще бъдат разпространени здравнообразователни материали на всички присъстващи. Целта на кампанията е да се повиши нивото на информираност на населението по проблемите на 4 рискови за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол, нездравословно хранене и ниската физическа активност.

От 13:00 до 14:30 в същия ден в читалище „Св.Климент Охридски“ ще се проведе обучителен семинар на здравни работници от детските градини, училищата, психолози и педагози на теми за  тютюнопушенето, нездравословното хранене, злоупотребата с алкохол, ниската физическа активност, общуването и агресията.

Поканата е отправена към всички заинтересовани лица - здравни работници, учители, възпитатели, социални работници, пенсионерски  и всички жители на община Симитли. Стратегическата цел на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. е да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живота чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето (инвалидизация) от основните ХНБ (сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет), свързани с рисковите фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов