Разлог празнува днес Освобождението си - blagoevgrad.utre.bg

Разлог празнува днес Освобождението си

24 октомври 2017, 17:35 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Разлог

  Ще има концерт и заря

 • Снимка:
  Община Разлог

 • Снимка:
  Община Разлог

 • Снимка:
  Община Разлог

 • Снимка:
  Община Разлог

 • Снимка:
  Община Разлог

 • Снимка:
  Община Разлог

 • Снимка:
  Община Разлог

 • Снимка:
  Община Разлог

За почетни граждани на града посмъртно бяха обявени братята Петър и Иван Каназиреви

Преди 105 години камбанен звън оглася Разлог и възвестява така жадуваното Освобождение. Стъпалата в м. Голак още пазят стъпките на Георги Чапкънов, който казва добрата вест на жителите на града. Така Разлог започва да пише своята нова история.
Днес празничният ден започна с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателят на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, зам.кметът Иван Гюров, зам.кметът Венцислав Гърменов, секретарят Димитър Крънчев, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия.
На тържествена сесия на ОбС-Разлог за почетни граждани на града бяха обявени братята Петър и Иван Каназиреви - благодетелите на Разложката гимназия. Те се удостояват посмъртно с това звание, а техни родственици приеха признателни плакетите за изключителен принос на братята в развитието на училищното дело в Разлог и за дарение с непреходна стойност и обществена значимост. Плакетите бяха връчени от председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, която сподели, че днес честваме Освобождението на Разлог, но и делата на едни достойни жители на града. Думата взе и кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, който каза, че признателността на съвременното поколение към братя Каназиреви е доказателство за тяхната дейност и всеотдайност към хората, вдъхвайки по този начин упование в бъдещето, стремеж към развитие и любов към образованието. Малчуганите от ОДЗ „Елиза Астинова“ поздравиха присъстващите на сесията и им подариха знамена с акценти от Разлог, изрисувани от тях.
Празникът продължи с вдигане на знамето на България от армейците от военното формирование в Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът инж. Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. Той каза, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави.
Интерес за жителите и гостите на Разлог бе и изложбата „Завръщане у дома“ на художничката Здравка Лисйска, във фоайето на НЧ „15.09.1903-1909“. Художничката от години живее в Лондон, но любовта към родния Разлог винаги я връща у дома.
В празничния ден кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев откри санираната сграда на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ на официална церемония. Събитието е част от дейностите,  заложени по проект „Повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в Разлог-сгради на образователната инфраструктура”.
Празничният ден ще завърши с концерт на певицата Емилия, който ще се състои от 18.00 ч. в НЧ „15.09.1903-1909“, Разлог. Преди нея участие ще вземат Духов оркестър, Мажоретен състав, Танцов клуб „Пирински наниз“ с ръководител Мария Калоянова, Танцов клуб „Мехомия“ с ръководител Данаил Атанасов, Танцов ансамбъл „Перун“ с ръководител Мария Калоянова, Ансамбъл „Разложки мераци“ с ръководители Благой Юруков и Райна Асева и самодейци от Театралния състав към читалището в Разлог.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета