Избрани Новини

Чудотворната икона на св. Богородица – Осеновица е в Ловчанска епархия

До 29 октомври светинята ще посети градовете Пирдоп, Етрополе, Ботевград, Тетевен, Троян и Ловеч

Чудотворната икона на св. Богородица от Рилския манастир, наричана Осеновица, e на поклонение в няколко града на Ловчанска епархия. В периода от 23 до 29 октомври светинята ще посети градовете Пирдоп (храм „Успение Богородично“), Етрополе (храм „Св. Архангел Михаил“), Ботевград (храм „Успение Богородично“ и храм „Възнесение Господне“), Тетевен („Всех святих“), Троян („Св. преп. Петка Търновска“) и Ловеч.
В Ловеч иконата ще бъде изложена за поклонение в два храма - „Света Троица“ на 28 октомври и „Св. Кирил и Методий“ на 29 октомври.
Изнасянето на светинята на Рилския манастир става с разрешението на Св. Синод на Българската православна църква и е по молба на ловчанския митрополит Гавриил. Св. Литургии в споменатите епархийски градове ще бъдат отслужвани от Ловчанския митрополит.
Чудотворната икона на св. Богородица – Осеновица се пази в манастира още от епохата на Второто българско царство и е дарена от византийския император  Мануил I Комнин. Около свещения образ на Божията майка са вградени частици от мощите на 32 светци. Тя се изнася изключително рядко от св. обител. През 2007 г. бе занесена в София заедно с чудотворните икони на Божията майка от другите две старвопигии у нас – Троянската св. обител и Бачковския манастир, където бе отслужен молебен за българския народ и за освобождаването на осъдените на смърт български медици в Либия. През 19 век, при епидемии различни селища в околността и страната измолвали от манастирската управа да разреши пренасянето на иконата в техните населени места, за да се сложи край на изпитанията.






Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)