Избрани Новини

В Сандански провеждат Общински информационен ден на компостирането

Ще бъдат предоставяни безплатно на заявилите граждани контейнери за компостиране

Днес от 10:30 часа в град Сандански в Заседателната зала на Общински съвет – Сандански ще се проведе Общински информационен ден на компостирането.

Събитието се провежда в рамките на изпълнението на проект „Компостирай – насочени към природосъобразния начин на живот” по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония 2014 – 2020 г. изпълняван от Сдружението на югозападните общини (СЮЗО) в партньорство с 14 български общини от региона.
На общинския информационен ден ще бъде представена концепцията за прилагане на домашно компостиране - чрез използването на контейнери за компостиране и ползата за домакинствата от компостирането и разделното събиране на отпадъците.
По време на проявата ще бъдат предоставяни безплатно на заявилите граждани контейнери за компостиране, както и инструкция за работа с тях.
В програмата на събитието е предвидено и кратко обучение за използването на контейнерите за домашно компостиране.
Използването на органичните отпадъци от домакинствата и зелените отпадъци от градините и дворовете в процеса на домашно компостиране, не само ще намали замърсяването и ще намали количествата отпадъци отиващи за депонирани, но ще позволи и използването на получения органичен компост.

Община Сандански напомня на желаещите граждани да получат безплатно компостер за домашно компостиране, че все още разполага с известно ограничено количество компостери.

Желаещите за безплатно получаване на домашен компостер могат да се свържат на тел. 0882 011 085 с определеното лице за контакт в община Сандански - Тодор Бойчев /младши експерт „Екология”/ до 27 октомври 2017 г. от 8:30 до 17:00 часа.

Отново напомняме, че компостерите са ограничен брой, затова ще бъде спазен принципа „първият по време е първи по право“, т.е. компостери ще бъдат дадени на първите, заявили желание, до изчерпване на количествата предвидени за община Сандански.

При получаването на компостера, ще бъде подготвен и подписан приемо-предавателен протокол, в който се вписва адреса, на който ще използва компостера и декларира, че ще го използва по предназначение за срок от 5 години.

Повече информация за проекта „Компостирай – насочени към природосъобразния начин на живот” е налична на уеб страницата му: http://www.composting-home.eu



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов