Избрани Новини

Творческа вечер на Яна Язова посвещават в Кюстендил

Събитието е от 17:30 ч. в читалище "Братство 1869”

Днес от 17:30 ч. в читалище „Братство 1869” - Кюстендил, зала „Велики учители” ще се проведе творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност” - по случай 105 години от рождението на българската писателка.
Яна Язова е псевдоним на българската писателка Люба Ганчева /1912 - 1974/. Публикува стихове, разкази, статии, пътни бележки. Член на Дружеството на детските писатели и Клуба на българските писателки. Първите ѝ три книги са стихотворни сборници. В стиховете на Яна Язова се появяват образи от социалното дъно – гамени, просяци, циганки, проститутки. Поетесата прониква в психиката на социалните низини и предусеща гнева и озлоблението, които ще разрушат устоите на обществото. Както в лириката, така и в прозата си тя проявява влечение към психологичното. Стиховете ѝ са наситени с екстатични изживявания, с разпокъсани халюцинаторни видения и болезнена тоналност. В прозата си Яна Язова търси измеренията на необикновената личност, бунтарството на духа срещу предразсъдъците и съдбата.
Яна Язова създава и първия исторически роман с небългарска тематика – „Александър Македонски“. За целта тя посещава Сирия, Египет, Палестина, Турция. Книгата е завършена до края на 1944 г., Отпечатаните книги изгарят при бомбардировките над София, когато е уцелена печатницата. Така бурните политически промени захвърлят в забвение това интересно произведение.
Деветосептемврийските събития от 1944 г. бележат прелом в творческия път и в житейската съдба на Яна Язова. Обречена на изолация и принудително мълчание в продължение на три десетилетия, тя успява да надмогне несправедливия жребий и през тези години създава книгата на своя живот – историческата трилогия „Балкани“. Романите „Левски“, „Бенковски“ и „Шипка“ (части от трилогията) са широко епично платно за национално-освободителното движение на българите в края на османската власт.
С новите си разкрития относно живота и творчеството на писателката ще ни запознае литературният критик Юлий Йорданов, член на Съюза на българските писатели. Той е най-задълбоченият изследовател на духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана и родния му град Лом. Доказателство за това са и 13-те му книги. Сериозно стойностно изследване той направи за загадъчната писателка родена в Лом Яна Язова, което той увенча в книгата си „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 година. Тя вече е библиографска рядкост и авторът поради големия интерес се е заел да направи второ, но допълнено и преработено издание, в което ще бъдат оповестени новооткрити от Йорданов нови факти и документи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов