Избрани Новини

Кой е създателят на четвъртото читалище в България?

За това си припомниха ученици от Дупница

В навечерието на Деня на народните будители ученици от Дупница проведоха открит урок, посветен на известния дупнишки възрожденец Димитър Бисеров. Той е просветен деец, църковен и читалищен деятел. През 1858 година е участвал в създаването на градското читалище "Зора", което е едно от първите в страната.

"Димитър Бисеров - радетел за просвета и книжнина" бе темата на урока. Възрожденецът, наричан още Окулията, се е занимавал с обществена и просветна дейност, събирал е фолклорни материали, поддържал е контакти с известни личности по онова време като Неофит Рилски, Петко Славейков, Стефан Веркович.

Симона Лазаркова, ученичка:
"Димитър Бисеров е много важна личност по онова време, тъй като създава четвъртото читалище в страната."
Маргарита Сапунджиева, учител по история в СУ "Паисий Хилендарски":
"Неговата личност трябва да бъде популяризирана, защото той е може би един от стожерите на Българското възраждане в Дупница, и то не само в епохата на Възраждането, а и през цялата втора половина на 19 век."

Бисеров дълги години е учител в родния си град. Създава и ръкописни учебници, които използва в преподаването. Местният общественик и краевед Евгени Марушев запозна учениците с един от учебниците му, който се пази в градското читалище „Зора”-„Додавка към славянската граматика”.

Евгени Марушев:
"Те са работили без възнаграждение, с огромна обич към народа, към това, което има тоя наш народ."

Урокът е част от инициативата на участниците в клуб „Историйка” към училище „Паисий Хилендарски” за популяризиране на възрожденците от Дупница, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов