Избрани Новини

Ученици учиха за възрожденци и революционери в Благоевград

Новините

31-10-2017, 19:04

Снимка:

РИМ - Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Благоевград откриват Музей на водата

Градският музей организира честването по случай 1-ви ноември

Денят на народните будители беше отбелязан в Регионален исторически музей - Благоевград на 31 октомври 2017 г. от 11:00 ч.
В мероприятието участваха ученици от ІІІ „б”, ІІІ „а” и ІV „а” класове при V-то СУ „Георги Измирлиев”, с учители – г-жа Валя Симитчийска, г-н Тиляшев и г-жа Камелия Георгиева.
Празничното занимание се проведе под познавателно-занимателна форма и включваше няколко основни момента: визуално и теоретично запознаване с историята на Деня на народните будител и с акцент върху по-известните представители на празника - Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Константин Босилков, Димитър и Константин Миладинови.

Беше подчертана значимостта на будителите в регионален и общонационален аспект. Бе представена презентация, на базата на която учениците участваха успешно в няколко познавателни игри. Показването на оригинални материали от фонда на музея, тематично свързани с Деня на народните будители, повиши интереса върху коментираната тема.

Учениците имаха възможността да видят първото печатно издание на „История Славянобългарска” от 1844 г., малката стихосбирка - „Песни и стихове от Ботиова и Стамболова”, първо издание от 1875 г., различните издания на сборника на Братя Миладинови - „Български народни песни”, от първото издание през 1861 г., до следващите - през 1942 и 1961 г. Стружките братя бяха и основен фокус в музейното мероприятие. Това обстоятелство е във връзка със 155 -одишнината от мъченическата смърт на двамата българи. Отбелязването на тази годишнина беше повод да се припомнят учителите и видните възрожденски деятели Братя Миладинови, които отстояват докрай своята българска етническа принадлежност и водещи житейски принципи, с цената на собствения си живот.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов