В Босилеград представят албума "Изследовател с обектив. Йордан Захариев" - blagoevgrad.utre.bg

В Босилеград представят албума "Изследовател с обектив. Йордан Захариев"

01 ноември 2017, 15:00 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    bosilegrad.org

    Ще бъде представен от 19.00 часа българско време

Той съдържа колекцията от стъклени негативи и снимки, съхранявани в РИМ- Кюстендил

В Деня на Народните будители - 1 ноември, Регионален исторически музей - Кюстендил и Културно-информационен център на българското национално малцинство "Босилеград" организират представяне на албума "Изследовател с обектив. Йордан Захариев". Фотоалбумът ще бъде представен от 19.00 часа българско време в Културно-информационен център на българското национално малцинство „Босилеград“. Той представя колекцията от стъклени негативи и снимки, съхранявани в Регионален исторически музей – Кюстендил, част от които изследователят Йордан Захариев е включил в трудовете си. Друга част, необнародвани, са обособени в следните групи: снимки на изгорелия Босилеград; снимки неизползвани в книгите на Йордан Захариев; неразпознати снимки и семейни снимки. Общият им брой е 709.
Чрез фотографиите на Йордан Захариев, публикувани в албума „оживяват отново природата, образците на материалната и духовна култура на българите от западната част на националното землище и особено на Кюстендилския край, несправедливо разсечен в две държави. Оживяват „явленията”, които изследователят толкова се стреми да запази да не се отлеят „с бързината на течаща планинска вода”.
Албумът е издаден по повод 140-годишнината от рождението на чл.кор. Йордан Захариев (03.03.1877 - 08.05.1965г.) – учител, географ, етнограф, общественик и учен, оставил трайна диря в българската научна книжнина.
Съставител: Любомир Желязков;
Предговор: гл. ас. д-р Ангел Джонев.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета