Избрани Новини

Банско тържествено отбеляза Денят на будителите

Званието "Будител на годината 2017” бе присъдено на Елеонора Барякова, директор на СУ "Неофит Рилски”

С тържествено честване пред емблематичния паметник на един от първите и най-значими български просветители – Паисий Хилендарски, Банско отбеляза Денят на будителите. Дал на България големи имена като Хаджи Вълчо и Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Тома Вишанов и Димитър Молеров, Радон Тодев и Мария Тодева, Димитър Фурнаджиев и Никола Вапцаров, обществеността на малкият планински град с гордост поднесе своите венци и цветя в подножието на монумента, издигнат в памет на Хилендарския монах.

По традиция всяка година на празника се обявява името на Будителя на Община Банско. Тази година журито определи званието „Будител на годината 2017” да бъде присъдено на Елеонора Барякова – директор на СУ „Неофит Рилски”. Отличието – почетен знак на кмета – й бе връчено лично от градоначалника Георги Икономов, който поздрави нея и всички присъстващи с думите: „Запитвали ли сте се защо България има своя ден на будителите, предназначен за почит към всички книжовници, просветители и революционери? Нима останалите народи нямат своите писатели, художници, поети и просветители? Разликата е, че нашите духовни водачи са живели и писали в тъмните векове на Османско господство, във време, в което да бъде съхранено българското самосъзнание на народ със своя вековна история, език, традиции и духовност, е било геройство. Затова днес ние имаме този празник - Ден на народните будители, на който прекланяме глави пред светлите личности в нашата история. Сред тях особено място заема нашия съгражданин - Хилендарския монах Паисий Хилендарски. Отецът, основоположник на българското Възраждане със написването на “История Славянобългарска”. На него и на всички български будители, поклон!
В този хубав ден, по традиция, Банско избира своя будител на годината. За мен беше чест да връча титлата “Будител на 2017 година” на Елеонора Барякова. В знак на признание към дългогодишната й преподавателска дейност, както и за изявите й като поет, под чийто ръце са изписани красиви лирични слова, общественик и будител на своето време. Честит празник! Да пребъде българската духовност!”

Елеонора Барякова е дългогодишен и обичан учител по български език и литература в ПГЕЕ, чиито труд отдавна е надхвърлил границите на училището. Успехите на нейните ученици, поетичното й творчество, получило признанието на редица литературни конкурси, откритите уроци по родолюбие, активното й участие в културния живот на Банско, са само малка част от нейната дейност като литератор, поет, учител, общественик и будител на своето време. Първата й стихосбирка носи романтичното заглавие „Вълшебство”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)