Наградиха журналисти в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците“ - blagoevgrad.utre.bg

Наградиха журналисти в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците“

02 ноември 2017, 21:50 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова и ирландският посланик Н.Пр. Майкъл Форбс връчиха наградите

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова и ирландският посланик Н. Пр. Майкъл Форбс наградиха на тържествена церемония отличени журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“. Церемонията, която се състоя в зала „22 септември“, е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин - една от най-видните личности, изправяла се срещу корупцията и разпространяването на наркотиците. От името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име заместник-кметът Христина Шопова поздрави журналистите, които следват нейния пример.
„Пред подвига на една велика жена като Герин всички думи са много малки, особено пред аудиторията, която стоя - представителите на медиите, журналисти, които сте избрали нелекия път. Нелекия път, защо? Защото да пишеш за грозната страна на живота никак не  е лесно. По-забавно е да пишеш за поредното пътуване на някоя ВИП звезда. Когато пишете или правите репортаж или интервю за тези бичове на съвремието, много по-лесно е някой да обърне страницата, да превключи канала или да промени сайта. Сигурна съм, че всеки един от вас, който се е занимавал с тези проблеми, е получавал и заплахи, и нареждане да не излизат материали и затова ви благодаря, че сте смели в днешно време, което е много трудно и вие го знаете. Защото, когато институциите работят, много е важно да има медии, които отразяват истината, а тя не винаги е приятна. И тук ви благодаря не само като заместник-кмет, но и като майка на подрастващо дете. Защото да се правиш, че няма проблем, не означава, че няма проблем. И ние го знаем. Този проблем вече не е малък. И ако времето на разказването, на обясняването какво са наркотиците, какви опасности могат да причинят на човека, ако ги употребява, вече го минахме. Време е за пропаганда, и то на високо ниво, защото вие знаете колко човешки съдби си отиват безвъзвратно, колко майки плачат ежедневно от този проблем. Така че, говорейки за тази жена, която почитаме днес, няма как само да запазим минута мълчание и да склоним глава, да се преклоним пред смелостта и искам да благодаря, че този конкурс се провежда за 10 година в Благоевград и подвигът на тази жена е извън пределите на Ирландия, защото е достоен пример за цял свят. Много говорим за това как трябва да сме обединени, но истината е, че трудно го правим. И затова пожелавам институции, медии, образование, общество, всички да работят в една посока, защото отсреща противникът е доста голям, силен и не трябва да го подценяваме. Благодаря ви, че сте смели в това смутно днешно време! Всеки номиниран заслужава тази награда“, каза в приветствието си заместник-кметът Христина Шопова и благодари специално на д-р Теменужда Любенова и нейния екип, че вече 10 години отстояват, работят и надграждат конкурса в памет на Вероника Герин „Сърце и слово срещу наркотиците”.
Преди да бъдат отличени, представителите на националните и местните медии бяха поздравени и от ирландския посланик Н.Пр. Майкъл Форбс.
„Щастлив съм, че днес съм тук! Първо искам да поздравя всеки един от вас, които получавате награди днес, затова, че сте дали най-доброто, не сте избрали лесния път.  Вероника Герин, която бе убита преди 21 години, беше млада майка, която видя ужасната опасност за младите хора от това безскрупулно атакуване точно на най-уязвимите млади хора от най-корумпираните наркобарони. Тя избра път, който да запълни празнината, създадена от управляващите, които не се справяха с проблема. И като посланик на Ирландия не съм тук обладан от гордост, но от признателност към хората, които работят в медиите и артистичния свят, защото тези хора запълват празнината. Вероника стигна до края на тази борба, тя даде живота си. Но правейки това, тя постави фокус на целия свят върху този огромен проблем. Журналистите имат огромна отговорност да покажат проблемите и да се борят срещу тях. Този ден е посветен на Вероника като журналист, каквито сте вие, които осветяват проблеми“, каза в част от приветствието си Н. Пр. Майкъл Форбс и благодари за борбата, която се води в Благоевград, в България.
Наградените журналисти бяха разделени в категории. За „Електронни медии“ бе отличен сайтът на ECAD ( Европейски градове срещу наркотиците) за цялостна работа и борба срещу наркотиците. Наградата получи гл.секретар на ECAD и официален гост на събитието Ерик Лейонмарк. Плакет и грамота в категория „Печатни издания“ бяха присъдени на Алфонсо Себела - съдия от Неапол, Италия за книгата му „Ловецът на мафиоти“ и „Заразената столица“, както и издателство ЕРА за издадените книги в борба срещу наркотиците. Голямата награда за „Документално кино“ получи ръководителят на Регионален телевизионен център - Благоевград Валери Яков за филма „1014.  Последната година на Самуил“. Извънредна награда за изразена гражданска и професионална позиция и подпомагане на журналистически разследвания, свързани с разпространението и употребата на наркотици получиха проф. д-р Асен Дудов, д-р Цветослава Гълъбова, проф. Коста Костов, Ивайло Златанов и д-р Десислава Панайотова.
На официалната церемония по награждаването присъстваха още заместник-кметовете на Благоевград инж.Емилия Тунева и Иво Николов, началникът на РУО - Благоевград Ивайло Златанов, заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов представители на духовенството, съдебната и изпълнителната власт, журналисти, граждани.
По време на церемонията бе прожектиран филм за живота на известната журналистка Вероника Герин, посветила делото си на борбата с наркотиците. Специален поздрав към присъстващите гости отправи Ансамбъл „Пирин“. 

Малко преди самото начало на 10-тата церемония „Сърце и слово срещу наркотиците“, заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова се срещна с Н.Пр. посланика на Ирландия Майкъл Форбс и  главния секретар на ECAD Ерик Лейонмарк, с които начертаха бъдещи взаимодействия и събития с цел превенция разпространението и употребата на наркотиците, както и трафика на хора.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета