Избрани Новини

Трайна е тенденцията за спад на нарушенията при предлагане на туристически продукт

КЗП ще създава съвместни екипи с колеги от други контролни органи

В резултатите от контролната дейност през последните периоди от две-три години насам се улавя трайна тенденция за намаляване общия брой нарушения при предлагането на туристически продукт, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в к.к. „Боровец“, където бе обсъдена готовността за предстоящия зимен сезон.

„Надявам се, че през задаващия се сезон тази тенденция ще се запази. Ето защо това, което планираме да направим в рамките на нашата програма 2017-2018, е най-напред да започнем, когато условията позволяват това, надявам се преди официалното откриване на сезона и увеличаването на потока от туристи, проверки в обектите, в които сме забелязали нередности. В това число и при различни съоръжения съвместно с колегите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор“, каза Маргаритов. Той почерта, че превантивните проверки биха дали по-голямо спокойствие на старта на сезона, че поне част от констатираните нарушения в миналото са преодолени и обектите могат спокойно да започнат работа и да посрещнат първите си гости.

Маргаритов добави, че в хода на сезона Комисията ще разчита, както на инспекторите от регионалните си дирекции, така и на командировани служители от морските дирекции с цел уплътняване на екипите. „Ще търсим и тази формула която показа добрата си ефективност през летния туристически сезон, а именно – създаването на съвместни екипи с колеги от други контролни органи. Тя работи ефективно и полезно поне в две накоси. Първо, не се създават излишни затруднения пред самите търговци, когато те биват посещавани само веднъж за определена проверка, а не от всички поотделно. И второ, вътрешният самоконтрол на представителите на тези институции по време на проверките като една антикорупционна гаранция“, каза още председателят. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов