Избрани Новини

В Западните покрайнини дадоха повече часове по български

Все още липсват учебници по български език

Повече учебни часове по български език да бъдат включени в програмата на учениците в Западните покрайнини. За това настояват от сдружение „ГЛАС“ Босилеград, информира БНТ. В момента децата изучават майчин език само два пъти седмично. Все още не са осигурени и учебниците по български език за 7-ми, 8-ми и 9-и клас, а на децата им се налага да учат от записки.

Според председателя на сдружение ГЛАС има опасност да изчезнат българските паралелки.

Александър Димитров, председател на сдружение ГЛАС -Босилеград: "Примерно, в Цариброд нито един родител не пожела детето му да се обучава изцяло на майчин език, което означава сериозен проблем."
Иван Николов председател на КИЦ-Босилеград:
"Заради самите учебници спадна интересът с образованието на български език, защото няма от какво да се учи."

Часовете по български език също не са достатъчни, смята директора на основното училище в с. Звонци. Там се обучават общо 24 ученика от 1- ви до 8-и клас.

Драган Иванов, директор на Оснвоно училище „Братство“ с. Звонци-Сърбия:
"Той е обезателен - българският език, и трябва да бъде четири часа седмично - от пети до осми клас, без значение дали ще се учат другите предмети на сръбски. Майчиният български език е изтласкан, в програмите съществува, но не се прилага."

Според сръбското законодателството малцинствата имат право да се обучават изцяло на майчин език. Не във всички училища обаче законът се спазва. В Цариброд българският език е въведен като избираем предмет, докато в Босилеградското училище законът се спазва и от тази година ще излезе първият випуск с ученици, които изцяло се обучават на български език.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов