Избрани Новини

Банско иска да стопанисва планински хижи

В курорта Банско всяка година летният сезон става все по-силен

Община Банско има ресурс да поддържа планински хижи, но базите не са общинска собственост и засега това е невъзможно, информира kmeta.bg.

„Отново ще направя предложение до Българския туристически съюз поне една хижа да ни предостави. За година-две ще се види разликата. От това, което стопанисва БТС, и това, което стопанисва общината”, заяви кметът Георги Икономов. Според него БСТ е организация, която въобще не се грижи за хижите си, отдава ги под наем, наемателите пък нямат сигурност и дългосрочност, затова карат година за година, не влагат пари за подобряване на базата.

В курорта Банско всяка година летният сезон става все по-силен. Хората искат да отсядат в планината в хижи, които са по-добри.

„Защо да е в хижа с лоши условия, след като може да е в града в хотел. Но хижата има своето място в планинския туризъм. Ще предприема мерки поне една хижа да е на общината, да инвестираме в нея. Хижа „Яворов”, която е собственост на съседната община Разлог, е много добър пример”, каза градоначалникът на Банско.

През 1995 г. от Почивно дело, също държавно предприятие към БСТ, са предоставили бази на общини, заявили интерес, предоставени са им. Това се е случило с Разлог. Хижата в момента е перфектна, чиста, хубава, посещавана. В първите години и тя не е била нищо особено, но постепенно с инвестиции от общината ефектът е много добър.

„Това е добрият пример. Същото искаме да направим и ние с някоя от планинските хижи”, допълва Икономов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов