Избрани Новини

Хубаво вино от тазгодишната реколта очакват в Черниче

Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви и с много мерак

Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви и с много мерак. За това са категорични винарите от симитлийското село Черниче. Тази година те са набрали по-малко грозде, но пък качеството му е добро и виното ще бъде хубаво и пивко, информира БНТ.

Иван Лулейски е напълнил 8 бъчви с вино - 6 с червено и 2 – с бяло. Тъй като реколтата тази година е била по-слаба, си е купил допълнително грозде - мерло и димят, от Свиленград.

Иван Лулейски, председател на Винената пария, твърди: ""Да направи човек хубаво вино е един вид изкуство. Както скулпторът вае статуите, както художникът рисува картините, така и добрият майстор трябва да се потруди .
Георги Лулейски заяви: „Много е важно съдът - измиване още пролетта.”

Добре е също бъчвите да са дъбови. Така омайната течност придобива още по- хубав аромат. Мъжете в Черниче вече се събират на първите си сбирки.

Антон Миленков допълва: „Ферментацията на вината е около 45-50 дни, зависи от температурите на есента. Тая година благоприятно узряват вината. Oбаче, за да станат хубави, си трябва да си падне и студ, за да се избистрят.”

Вината от по-ранните бели сортове вече са се избистрили. Местните пълнят по някоя кана и от червените, за да следят ферментацията им. В Черниче очакват до десетина дни те също да бъдат готови за консумация.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)