Избрани Новини

"Фолклорно надиграване” ще има в Благоевград

Песни и танци от Македония и България ще зарадват жителите на областния град

Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград за пореден път ще изненада жителите на града с поредната международна проява. Песни и танци от Македония и България ще завладеят тези, които искат да се насладят на таланта на децата от двете държави.
На 25 ноември 2017 година от 18.00 часа в зала „П.Яворов” ще се проведе концертът „Фолклорно надиграване” в който участие ще вземат ансамбъла за народни хора и песни „Тоска” от Македония, заедно с танцьорите от ФТА „Пиринче” и ДЮФА „Пиринска китка” от Благоевград.
Всеки път гостуващите състави от съседна Македония са предизвиквали небивал интерес, защото двата народа имат много общи неща. Този път певците и танцьорите от ансамбъл „Тоска” ще представят много нови песни и танци, подготвени специално за гостуването им в Благоевград.
Това ще направят и нашите два фолклорни състава. В момента тече усилен репетиционен процес и се подготвя нов репертоар.
Художествените ръководители на съставите Баже Джоджев, Симеон Стамболийски, Полина Сатиева и Маргарита Братоева обмислят и бъдещи съвместни проекти на своите възпитаници. Скоро нашите състави ще върнат визитата и ще се представят в Щип, Македония.
Амбицията и желанието на десетките танцьори е да покажат на своите почитатели това, което са научили за последните няколко месеца.
Много ползотворни са и контактите, които се осъществяват между талантите от двата народа. Те прерастват в приятелства за дълго време. С подобен род събития те преодоляват разликите в бит, култура, език. Границите не съществуват, когато звучат песни и се вият хора.
Концертът „Фолклорно надиграване” е само началото на многото изяви на ЦЛТРДБ до края на годината. Предстоят много коледни и новогодишни събития. Кулминацията и тази година ще бъде големия коледен концерт на ЦЛТРДБ, който ще се проведе в средата на месец декември. Участие ще вземат всички школи и състави.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов