Избрани Новини

80 години отпразнува читалището в Крупник

Специални грамоти за принос в развитието на читалищното дело връчиха на бивши и настоящи просветители

"Трудно започнало началото, много трудно, но в същото време е съхранено най-ценното - културата и духовното развитие. С гордост мога да заявя, че през 70, 80, 90-те години е развивана най- голямата самодейност. Не мога да не спомена, че имаме и музейна сбирка, за нас това е гордост. Пожелавам да пребъде нашето читалище с всички млади хора“, каза Марио Лазаров, бивш председател на читалищното настоятелство във встъпителното си слово и приветствие към гостите.

Специални грамоти за принос в развитието на читалищното дело бяха връчени на всички бивши и настоящи просветители в читалището, информираха от пресцентъра на Община Симитли. Тя бяха наградени от председателя на управителния съвет на читалището Николай Неделчев. Подаръци получиха кметовете на Симитли и Крупник. Дошлите на празника имаха възможността да разгледат множеството медали и грамоти, с които са награждавани самодейците през годините. Фотоколажи бяха разположени на входа, за да си припомнят всички славни години на читалищна дейност.
„80 години читалище в Крупник, само по себе си това показва, какви будни хора е имало още в началото на миналия век в Крупник. Не можем да не се гордеем с всичко, което е оставено като културно наследство на поколенията, които остават след нас. Нека читалището пребъде и остане културна институция, която развива будните деца на Крупник“, каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов.
Кметът на село Крупник Иванка Чакалска, особено развълнувана, поздрави празнуващи и  гости. „За нас този празник е голям ден, 80 години културна институция в село Крупник са време, което е дало много на развитието на селото. Честит празник и на многая лета“, пожела Чакалска.
След награждаването и благодарностите дойде моментът и за тържествения концерт, посветен на 80-годишния юбилей на читалище ,,Владимир  Маяковски”. Специална награда от върховния читалищен съвет за принос  в развитието на културата на община Симитли и село Крупник връчи Михаил Цонев. Участие взеха невероятните възпитаници на Детска градина ,,Детско царство”, които разсмяха публиката с театралните си заложби.  Мажоретен състав ,,Дъгица”  с ръководител Мария Дюлгерска и Танцов състав към читалище ,,Владимир Маяковски” с. Крупник с ръководител Мария Зулямска показаха танцовите си умения на сцената. Ученици от Средно училище ,,Св. Св. Кирил и Методий” с. Крупник пяха и бяха бурно аплодирани. 
Николай Кимчев заедно със самодеен състав от Крупник изпяха песента „Орловец“, певиците от село Черниче зарадваха публиката със своя песен, както и Мъжката фолклорна група „Изворите“. Малин Домозетски  с радост запя песента за село Крупник и поздрави гости и празнуващи. Програмата беше закрита от танцов състав „Кръшно хоро“ с ръководител Силвия Занева, които публиката бурно аплодираше. Голяма торта с фойерверки и свещички беше подарък от кметство Крупник за всички празнуващи самодейци.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов