Избрани Новини

10 години "Европа в Банско и Банско в Европа” бяха чествани в курорта

Срещата бе водена от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета Георги Икономов

С дискусия на тема „Европа в Банско и Банско в Европа”, най-добрият зимен курорт в Източна Европа отбеляза официално 10 годишнината от равноправното включване на България в групата на 27-те. Срещата бе водена от областния управител на област Благоевград Бисер Михайлов и кмета Георги Икономов, като бе направен анализ на изминалия 10 годишен период – на постигнатите резултати, както и на предизвикателствата..., които стоят пред управлението на местно и национално равнище.
Според оценката в изготвеният от Центъра за либерални стратегии доклад за 10 годишния период на членство на България в ЕС, това е един от най-успешните периоди в българската история. Включването на страната ни в съюза довежда до икономически растеж и подобряване на микро- и макроикономическите показатели, както и подобряването на живота на българските граждани вследствие на въвеждането на редица политики на ЕС. В своята презентация пред събралата се общественост, г-н Михайлов очерта приоритетите, поставени от правителството при предстоящото шестмесечно Българско председателство на Съвета на ЕС, познати като трите К – Консенсус, Конкурентноспособност и Кохезия.
„Отчитайки дейността на местните институции за периода ни на членство в ЕС, може би най-видимите резултати, материалните подобрения за нашата местна общност, са вследствие на изпълнените договори по европейските фондове. За това време нашата община отчете водещо място по отношение на усвоените средства от европейски фондове. За 23 проекта общината е договорила над 115 милиона лева, докато за 104 проекта в Благоевград са определени 105 милиона, с 10 милиона лева по-малко. Обективната оценка ни бе дадена от Института за пазарна икономика в своите годишни анализи. Нека си дадем тази положителна равносметка в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС” заяви Икономов по време на дискусията. Той допълни, че в новия програмен период 2014-2020, предстои Община Банско да сключи договори по две от осите - по Програма за развитие на селските райони ще бъде сключен договор за рехабилитация на улична мрежа в гр. Банско и гр. Добринище на обща стойност 1,9 милиона лева, а по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" предстои реализирането на проект за въвеждане на иновативни практики в областта на здравеопазването с наименование "Трансфер на иновации в здравеопазването" и обща стойност от близо 200 хиляди лева.
В рамките на събитието бе представена изложба на осем местни автори, сред които Здравка Русева, Сашка Рупчина и други. Ресторантьорите от местното сдружение „Уникално Банско” представиха автентичните вкусове на банската кулинарна традиция и зарадваха сетивата на гостите .



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)