Европейски проекти за 30 млн.лв. са договорени в Гоце Делчев за 2014 - 2020 - blagoevgrad.utre.bg

Европейски проекти за 30 млн.лв. са договорени в Гоце Делчев за 2014 - 2020

10 ноември 2017, 11:06 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    Община Гоце Делчев

Отбелязаха 10 години от членството на България в Европейския съюз

Информационно събитие по повод 10 години от членството на Република България в Европейския съюз и българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. се състоя в Гоце Делчев. То бе организирано от Областна администрация Благоевград и община Гоце Делчев, а интересът към него бе много голям.

На информационното събитие присъства областния управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, който направи презентация на тема "10 години България в Европейския съюз". В нея бяха представени ползите за България от 10-годишното членство в ЕС, ключовите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС и ролята, която ще има страната ни през 2018 година, като председателстваща Съвета на ЕС.

Заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев изрази задоволството си от това, че именно община Гоце Делчев е домакин на едно такова събитие, защото тя е много добър пример за това как се разработват, печелят и реализират европейски проекти.

"Категорично мога да заявя, че 10-те години членство на България в ЕС е един от най-успешните периоди в развитието на община Гоце Делчев. За периода от 2007 до 2013 г. европейските средства,  инвестирани в нашата община, са над 46 милиона лева, а договорените проекти в периода 2014 – 2020 г. са за над 30 милиона лева", каза заместник-кметът Валери Сарандев. Той допълни също, че благодарение на добрия екип, който е създаден в общината, на отговорното отношение, на качественото изпълнение на проектите, които досега са приемани без никакви забележки, община Гоце Делчев се е превърнала в търсен, доверен и предпочитан партньор за реализиране на съвместни проекти.

"За да се случи всичко това, работихме много активно в предприсъединителния период, участвахме в много обучения, създадохме квалифицирани кадри и спечелихме доверието на специалистите от министерствата. Благодарение на добрите ни контакти с общини от съседните ни страни като Гърция, Македония и други балкански държави имаме реализирани и много съвместни проекти по програмите за трансгранично сътрудничество", подчерта Валери Сарандев. Той допълни също, че общината е работила много активно през тези десет години, а и преди това с всички държавни институции и с неправителствените организации, които винаги са били подкрепяни.

В презентацията „10 години община Гоце Делчев в ЕС – постижения и предизвикателства“, заместник-кметът Валери Сарандев представи всички проекти, реализирани със средства на Европейския съюз, както и тези, които в момента се изпълняват или са одобрени и предстои да се започне работа по изпълнението им.

В рамките на информационното събитие бе представена презентацията на Карина Коршумова и Владислава Димитрова – ученички в НПГ „Димитър Талев“, класирани на първо място в Националния ученически конкурс на тема „10 години България в ЕС“.

За реализирания по европейска програма проект, чрез който напълно бе обновено училището им, разказаха ученици от ПМГ „Яне Сандански“.

Изложбата с детски рисунки на тема „Моята България в обединена Европа“, която бе специално направена за информационното събитие, бе представена от Анета Георгиева – секретар на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.

Програмата завърши с концерта „Единство и богатство в многообразието“, в който участваха "Вива денс клуб", Танцова формация "Неврокопчанки" и Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета