Избрани Новини

Тютюнджии на бунт заради ниска цена на тютюна

Във Вълкосел около 150 семейства продължават да чакат парите си от гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис"

С обидно ниски изкупни цени стартира изкупната кампания на тютюна тази година в Неврокопския край, алармираха тютюнджии, цитирани от kmeta.bg. Те са категорични, че не се ли промени цената, ще има масови протести. „Обещанията на държавата, кметовете и фирмите, че тази есен трудът на хората ще бъде достойно заплатен, останаха само празни приказки. Къде е държавата, къде са кметовете, които всяка година ни залъгват, че ще защитават правата ни, а накрая ни взимат продукцията за жълти стотинки!? Писна ни да ни лъжат", казват производители на „зелоното злато”.

Представители на фирма "Сокотаб" в четвъртък попариха надеждите на хората в сатовчанското село Вълкосел, като изкупиха 4-5 тона от тазгодишната реколта на цена от 7,20 до 7,50 лв. на килограм. Изкупните цени са същите като миналата година, а очакванията на производителите бяха за поне 9-10 лева на кило, тъй като сега тютюнът е с много високо качество.

Продукията си предали малко стопани, всички те са притиснати от недоимък, защото още не са получили парите си за миналогодишната реколта. Само в село Вълкосел около 150 семейства продължават да чакат парите си от гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис". В симитлийското село Долно Осеново пък са категорични, че няма да допуснат представителите на изкупните фирми, ако не се завишат цените. Хората са отчаяни и по всичко личи, че напрежението ще расте. Търпението на хората се изчерпва и този път със сигурност ще има и протести, признават управници на села от района. 
"Ще настояваме да се спре изкупната кампания, докато не изовюваме по-високи цени", коментира Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.
Той призна, че е разговарял с представителя на "Сокотаб" за България, който заявил: "Това не е ТКЗС, за да определяте вие цените. Ако искате, предавайте реколтата, ако искате, не я предавайте". 
Очакваните количества тютюн, произведен от реколта 2017 в региона, ще са с около 40-50% по-малко от миналогодишните. Общо за района се очакват около 1200-1300 тона, като 600 тона от тях са от община Сатовча. Около 300 тона от община Гърмен, 300 тона от община Хаджидимово и Гоце Делчев - около 100 тона. Фирмите купувачи в района са: „Алайянс уан табако”, „Сокотаб”, „Плевен БТ”, „Миссириян” и „Секе Кърджали”.

„Не специална среща в Гоце Делчев обсъдихме и качеството на реколтата, мнението на всички е, че сега е най-доброто качество на тютюна през последните 10 години. На събранието беше взето решение с общи усилия да защитим качеството на тазгодишната реколта. Ако трябва, да се спре продаването на тютюна, тъй като по мнение на всички цената трябва да бъде за сорт „Крумовград” 8-10 лева за килограм, а за сорт „Басма” - 10-12 лева за килограм”, каза Мименов. Моят призив е да спрем изкупната кампания при цена под 8 лева за килограм, допълни той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов