Избрани Новини

Има избран изпълнител за изграждане на депото край Благоевград

Ако няма обжалване, до август 2018 година депото трябва да бъде готово

„Кобека„ ДЗЗД е избраната фирма-изпълнител за  изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците в село Бучино, съобщи кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той изрази надежда, че няма да има обжалване, което да забави процеса. „Знаете, имаше забавяне около 2 години заради обжалване по ОВОС, след това имахме забавяне с ПУДООС. На този етап, ПУДООС ни отпуска около 17 млн.лева, остатъкът  ще бъде отпуснат с постановление на Министерския съвет, с решение на Министерството на финансите“, каза кметът Камбитов. Той поясни, че ако няма обжалване, се очаква до август 2018 година депото да бъде готово.

Кметът Камбитов съобщи, че Община Благоевград ще трябва да закрие сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино до 31.12.2017 г.  „В момента водим преговори с общините Разлог и Сандански. Изпратил съм становище и до Министерството на финансите, защото ако приемем, че извозваме отпадъците в друго населено място, финансовият ресурс би бил непосилен за всички общини в сдружението. Идеята е държавата да поеме поне част от финансирането.

Кметът Камбитов бе категоричен, че независимо от всичко, няма да допусне увеличение на таксата за битови отпадъци. „Аз няма да внасям предложение за увеличаване на такса смет. Това не е само наш проблем, а проблем на държавата. Касае и другите общини в сдружението - Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Ако не помогне държавата, това означава общините да фалират”, каза още д-р Камбитов. Той сподели, че е оптимист и вярва, че ще се намери решение на проблема.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов