Банско е първенец по ОП "Околна среда“ в Пиринско - blagoevgrad.utre.bg

Банско е първенец по ОП "Околна среда“ в Пиринско

14 ноември 2017, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ОИЦ Благоевград

46 договора на обща стойност 786 млн. лв. се изпълняват в момента в страната

46 договора на обща стойност 786 млн. лв. се изпълняват в момента по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в страната. Безвъзмездното финансиране представлява 22,7% от бюджета на ОПОС.

Две са общините на територията на Благоевградска област, които изпълняват проекти по програмата в момента, съобщават от Областен информационен център - Благоевград. Едната от тях е Банско с втората фаза на своя мега проект "Рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на гр. Банско с изграждане на ПСОВ". Проектът е на стойност над 33 млн. лв., от които над 26 млн. са безвъзмездна финансова помощ по програмата. Дейностите по проекта се изпълняват и в момента като те включват изграждане, реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата на Банско, както и изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води, която да обслужва града.

Предвидено е завършване на строително-монтажните работи в източната и западната части на Банско, засягащи ВиК мрежата, както и завършване на работите по ПСОВ, включително външните ѝ връзки. Отделно от това, като специфичен компонент на работите е и цялостно завършване на корекцията на река Глазне с цел предпазване от заливане на площадката на пречиствателната станция. Първата фаза на проект "Рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на Банско с изграждане на ПСОВ", която беше изпълнена през предходния програмен период, беше на стойност 50 млн. лева.

Финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ спечели и община Благоевград. 98 хил. лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ по програмата, ще бъдат инвестирани в актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на общината. Изпълнението на проекта стартира в средата на тази година и трябва да приключи до края на 2018 г.Коментари (4)

Потребител
Киро
Май именно за това са и най-ожесточените атаки от страна на еколозите срещу Банско и жителите му. Не мога да понесат, че някой друг може да и върши много повече работа за българската природа и туризъм от тях. То не става само с лапане на пари по кухи проекти.
14 ноември, 22:45 ч.
Потребител
Елан
Не случайно китайците дойдоха от другия край на света, за да се учат и да взимат пример от Банско. Изглежда, че и за на пред Банско ще продължи да се развива. Остава само да пуснат и така чакания втори кабинков лифт.
14 ноември, 19:03 ч.
Потребител
Асен
Банксо е курорт за пример, не само у нас, но и в цяла Европа.
14 ноември, 17:55 ч.
Потребител
Златков
Поредно признание за Банско!
14 ноември, 14:38 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета