Избрани Новини

"Вампир” отново ни пренася в света на строгите закони

Драматичен театър "Н.Вапцаров” - Благоевград представя пиесата на Антон Страшимиров

Тази вечер от 19:00ч. Страшимировият текст отново ни пренася в света на строгите закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Драматичен театър „Н.Вапцаров” - Благоевград ще представя „Вампир” от Антон Страшимиров. Въздействащият спектакъл откри театралния сезон през 2016 и се превърна в едно от най-успешните и награждавани представления на театъра в последните няколко години. Успешното участие в Международен театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/ беше началото на редица фестивали и награди за екипа на представлението. Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал Друмеви театрални празници – Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимен фестивал на изкуствата "Сцена,палитра,слово" - Пловдив 2017.

През погледа на младия режисьор, Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”

Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров. Пиесата е играна на театрална сценаq преди да бъде отпечатана в книжно издание.

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)