Избрани Новини

Започват Коледните пости

Продължават до 24 декември, Бъдни вечер, включително

Днес започват Коледните пости - на 15 ноември след Коледните заговезни на 14 ноември, и траят до 24 декември, Бъдни вечер, включително или до Рождество Христово на 25 декември, вторник.

Постът е велика духовна сила. Той освещава душите ни и ни помага да побеждаваме тъмните сили, лошите мисли в нас. Същевременно постът пречиства тялото, което е храм на Светия Дух. Несъмнено само в чисто тяло може да пребивава Бог и да дава изобилните си блага: мъдрост, вяра, любов, смирение, радост... Така постът се превръща в крила на духа ни, с които летим към по-висши светове, към вечността.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов