Избрани Новини

Стоян Николов-Торлака предизвиква Благоевград

Ще представи новата си книга "Иваил цар“

Знаете ли какво означава „те тука те“ на северозападен диалект?
А знаете ли, че името на цар Ивайло всъщност не се споменава никъде като „Ивайло“ в писмените източници от негови съвременници?

И само за колко още много интересни неща имаме да си говорим с писателя Стоян Николов-Торлака на 16 ноември…

Той разбърка пластовете на литературата ни с дебютния си „Северозападен романь“ (2014 г.) Първата книга, изцяло написана на диалект, се оказа четиво, далеч не само за хора от Северозапада. Неустоимо смешна, но и с дълбоки долни пластове, заложени под хумора. Романът се нареди на водещите места за най-търсена българска проза в продължение на месеци наред. После се превърна в трилогия след издаването на „Автономията????“(2015 г.) и „Май ше ни бъде…“(2016г.) и разви идеята на автора в три различни и идеално допълващи се книги.

И точно когато Торлака беше създал своя ниша и вярна читателска аудитория, той коренно смени жанра, скачайки в дълбокото с новата си книга „Иваил цар“ (октомври 2017). И не ни разочарова. Добрите исторически романи са рядкост, но този определено е сред тях. Едновременно достоверен и увлекателен. Разказващ историята на един от най-вдъхновяващите и загадъчни български владетели. Стъпил върху наличните исторически източници от периода и развил върху основата им вълнуващ сюжет, пълнокръвни герои и жива картина на живота по нашите земи по време на Средновековието.

Писателят гостува за първи път в Благоевград. На среща с него ни кани All Stars Pub (ул. „Арсений Костенцев“ 7) на 16 ноември от 18:30 часа. Със сигурност ще бъде забавно да се се посмеем със северозападния хумор и да поговорим за това какъв ли човек е бил всъщност „селският“ цар.
На срещата ще присъства и художникът на корицата на „Иваил цар“ Гергана Грънчарова, която е от Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов