Избрани Новини

Зонална изложба “Струма” събра над 200 творби в Благоевград

Участват 113 художници от Перник, Кюстендил и Благоевград

XVIII издание на Зонална изложба „Срума” събра 113 художници с над 200 творби в Градската художествена галерия в Благоевград. Изданието бе открито днес, със символичната дата 18 ноември, която съвпада и с броя на изданията на възстановената изложба, обединяваща таланта на художниците от Благоевград, Кюстендил и Перник.
Благодарности към кмета на града д-р Атанас Камбитов и Община Благоеврад за възстановяването на традицията, която пази духа на творците и ги мотивира да оставят ярък отпечатък в историята на изкуството, изказа директорът на Градската художествена галерия Иван Милушев от името на всички участници. Експозицията на Зoнална изложба  „Струма”  представя произведения във всички жанрове - живопис, графика, скулптура и приложно изкуство /дърворезби, керамика/.  Жури от експерти определи и присъди 4 равностойни награди на изявени художници и една специална награда на Съюза на българските художници. С награда за живопис бе отличен Пламен Бонев от Благоевград. В същата категория бе награден и  Здравко Стойнев от Перник. Награда за пластика получи Георги Андонов от Кюстендил, а отличието за млад автор бе връчено на Димка Ставрева от Благоевград. Наградата на СБХ отиде при Спас Цветков от Благоевград.
До 18 декември жители и гости на Благоевград ще имат възможност да видят изящните произведения на изкуството, които, поради големия брой, ще бъдат рапределени в Градската художествена галерия и залите на Регионалния исторически музей.
Зонална изложба „Струма“ е открита  за първи път в Кюстендил на 11 октомври 1977 година и на нея са представени 70 автори със 103 творби. Същата година Голямата награда на изложбата е присъдена на Елица Тодорова за живопис. На първото издание на зоналната изложба са отличени още Любен Гайдаров с първа награда за живопис, Стойне Шаламанов с първа награда за графика, Емил Попов и Богомил Живков с първи награди за скулптура и Христо Бараковски с първа награда за декоративно-приложно изкуство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов