Избрани Новини

Ще съдят миньори стачници

Безпрецедентното дело е насрочено за 21 ноември в Кюстендилския окръжен съд

Безпрецедентно дело е насрочено за 21 ноември в Кюстендилския окръжен съд. То е срещу 85 миньори от "Открит въгледобив - Бобов дол", участвали в стачка през май т.г. заради невзети заплати, информира kmeta.bg.

Миньорите получили призовки да се явят лично или да наемат адвокат. Коментира се, че се обърнали към дупнишки адвокат, бивш зам.областен шеф в Кюстендил, но той отказал.

Искът е от работодателя - собствениците на "Открит въгледобив-Бобов дол". Юридическата кантора на дружеството в София подготвила иска.

След като забавили заплатите им с два дни на 11 и 12 май  т.г. миньори и работници от открития рудник "Христо Ботев" предприели стачни действия. Работодателят счита, че стачката е незаконна - не са спазени процудерите по уреждане на колективните трудови спорове, не са водени преговори, няма участие на синдикатите /синдикалисти отишли при миньорите на втория ден/.

Съдът трябва да се произнесе дали стачката е в нарушение на трудовото законодателство и КТД в мините.

Подобно дело имаше преди години в Кюстендил, когато работодател италианец заведе съдебен иск срещу над 400 работници от завод за кондензатори в областния град. Делото се гледа в софийсики съд и приключи със сключено споразумение, удовлетворило двете страни.

Вероятни и процесът срещу въгледобивниците от рудник "Христо Ботев" ще има същата развръзка. "Просто да им издърпаме малко ушите - не може кой, когато си поиска и да обявява стачки", каза един от минните началници в Бобов дол.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов