Избрани Новини

Гъбите в борбата срещу стареенето

Най-голям процент от мощни антиоксиданти се съдържа в манатарките

Те нарастват тихо край дърветата и горската шума. Стаени в малките си обитания, чакат да бъдат открити. Ядливите гъби, разбира се, вървят в комплект с предупреждението, че събирането и обработката им изискват познания и опит, защото право на грешка... няма.

На лов за гъби - преживяването въодушевява мнозина любители на планината и отклоненията от основните пътеки. Кулинарите също не пестят похвали за качествата на тази или онази гъба. Гурме-рецептите включват гъбите като солов участник в ястието, в гарнитури, добавки, супи и така нататък. Ядливите гъби са богат източник на протеини, играят ролята на заместител на месото във вегетарианските ястия, съдържат много полезни вещества и, сготвени сполучливо, са радост за небцето и стомаха, информират в предаването "Зелена светлина" на БНТ.

Но едно американско проучване изкачи ядливите гъби още по-високо в йерархията на полезните храни. То отговаря на въпроса защо в страни като Италия и Франция, където консумацията им е значителна, хората страдат по-малко от невродегенеративни заболявания. Причината е във високото съдържание на два антиоксиданта в гъбите - ергонионеин и глутатион... Те имат свойството да елиминират вредните субстанции в организма при окисляването и разграждането на храните.

Авторите на проучването са изследвали 13 вида гъби. Установили са, че най-голям процент от мощните антиоксиданти се съдържа в манатарките. Печурките, макар и в по-малка степен, също са богати на антиоксиданти. Като добавим добре познатото схващане, че остаряването и много заболявания като рак, коронарна болест на сърцето и Алцхаймер са свързани с контрола на субстанциите, отделяни при окисляването на храните, излиза че в гъбите са заложени много повече полезни свойства, отколкото съвременните хора са си представяли. Така че - консумацията им е повече от препоръчителна, но предупреждението за удоволствието и мярката важи и в този случай. И още една добра вест за десерт - термичната обработка на гъбите почти не нарушава свойствата на антиоксидантите в тях.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов