Откриха изложба 120 г. Четвърто основно училище "Д. Дебелянов“ - blagoevgrad.utre.bg

Откриха изложба 120 г. Четвърто основно училище "Д. Дебелянов“

20 ноември 2017, 17:46 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

Тя се намира във фоайето на Община Благоевград

Тази година - 2017, се навършват 120 години от създаването на Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“ - Благоевград и 130 години от рождението на неговия патрон - поетът с нежна душа Димчо Дебелянов, не пожалил живота си на Македонския фронт в Първата световна война.
По повод празника днес във фоайето на Община Благоевград беше открита фотодокументална изложба „120 години Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“ - Благоевград“. Тя се състои от 18 постерни табла, които следват три идейно-изобразителни линии – първата е историята на училището в своята хронология, личности, постижения, дейности; втората е националната история с отражението на големите исторически събития върху живота на училището и третата е детството – облика на малкия ученик в началните класове от края на 19. век до настоящата учебна 2016 - 2017 г.
Инициативата за откриването на изложба, посветена на големия училищен юбилей, принадлежи на ръководството на Четвърто основно училище в лицето на директора Илиян Чапкънов, училищното настоятелство и учителския колектив. Те предоставиха интересни документи и фотографии за изготвянето на изложбата, а училищната летописна книга е сред основните исторически извори. Ценна подкрепа оказват историците от Държавен архив – Благоевград, които обогатяват изложението с оригинални архивни документи и снимки, свързани с училищната история. Важен личен принос имат г-жа Веска Анастасова, която предоставя своя личен фотоархив и г-жа Вера Начева – учителствала, заедно със съпруга си Александър Начев в Четвърто основно училище през 60-те години и чийто личен музеен фонд също е сред представените на изложбата. Анализът на информацията, подборът на фотографиите и изображенията са творчески труд на отдел „Нова и Най-нова история“ в Регионален исторически музей – Благоевград, съорганизатор на събитието.
Благодарение на Община Благоевград тази изложба може да бъде видяна от гражданите и гостите на града на партерния етаж на сградата. Общинското управление и експертите от отделите „Култура“ и „Образование“ също са сред историческите личности, свързани с училище „Димчо Дебелянов“ през всичките години на неговото съществуване.
Постерните табла съдържат текст и фотоизображения на документи, книги, учебни помагала и снимки, които пресъздават учебната дейност в нейната историческа среда. Голяма част от източниците се излагат и публикуват за първи път, което е научен принос на събитието. Специални акценти в изложбата са: дейността на учителите Стефан и Рут Цветкови през 30-те години на 20. век, войната и училището 1941-1945 г. и епохата на социализма с образите на комунистическите лидери, символиката и обредността - задължителни за всяко чавдарче и пионер до 1989 година, т. е. за всяко дете.
Смутните години на прехода към демокрация и проблемите на съвременността са изобразени предимно със символи - на демографската криза, емиграцията, бедността, европеизацията и глобализацията. Всеки представен исторически материал е носител на собствена уникална информация - като идейно и художествено оформление, като материален носител и отглас от епохата. Обогатенето преставяне на историята на учебното заведение е от интерес за цялата общественост, защото илюстрира единството на гражданството в общото историческо пространство и време през 120-те години от живота на Грамадското първоначално училище – днешното Четвърто основно училище в Благоевград. И именно на гражданите – управляващи, учители, ученици, родители, училище „Димчо Дебелянов“ завещава инициативност, борбеност, грижа за децата, мисия за просвещение и успешна реализация в бъдещето.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета