Избрани Новини

Организирана престъпна група, занимавала се с рекет, е неутрализирана при реализация на служители на ГДБОП

Крими

23-11-2017, 16:42

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

В рамките на проведените действия са установени и задържани лидерът и четиримата участници в групата, действала на територията на Перник и Радомир. В операцията, проведена  на 21 ноември т.г. от ГДБОП, са участвали и служители на Дирекция „Жандармерия“. Акцията е реализирана под наблюдението на   Специализирана прокуратура със съдействието на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.
Според събраните до момента данни по воденото разследване е установено, че групата е действала от януари 2016 г. Ръководителят М. Е. и участниците Л.С., М.М., П. Н. и К.П. изнудвали длъжници на суми от 200 до 52 000 лв. При най-малко забавяне на плащанията жертвите получавали закани, че ще бъдат пребити, колите им - запалени, а къщите им - взривени. Един от пострадалите бил заплашен с насочен в главата пистолет, че ако не плаща лихвите, ще бъде убит не само той, но и жена му и детето му. Силовите събирачи на дългове сами налагали допълнителни лихви заради просрочия, за да се облагодетелстват. Част от жертвите им са били малтретирани физически.
Специализираната прокуратура е повдигна обвинения на петимата участници в организирана престъпна група за рекет, заплахи и нанасяне на телесни повреди на длъжници към кредитни институции в Перник и Радомир. С постановления на прокурор им е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 ноември 2017 г., в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов