Избрани Новини

Д.Савеклиева: Оптимист съм, че въпросът за втория лифт в Банско скоро ще бъде решен

"Kато човек от региона се чувствам горда с постиженията на Банско през последните години", заяви тя

Kато човек от региона се чувствам горда с постиженията на Банско през последните години. Курортът обаче има един сериозен проблем и той е свързан с изграждането на втората линия на лифта. Това заяви в началото на разговора си с Клара Маринова в ефира на Радио К2 народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевград Даниела Савеклиева. „По този въпрос се говори отдавна, а мненията са твърде различни. Местните хора и бизнесът подкрепят изграждането на втората линия, докато екологичните организации са против. Най-добре е да се стъпи на закона, който позволява развитието на този тип инфраструктура“, коментира Савеклиева.

Депутатът от ГЕРБ-Благоевград обясни, че само преди дни местните хора отново са протестирали. Кметът на Банско Георги Икономов ги е подкрепил и е внесъл в МОСВ искане за приключване на процедура за изменение на сега действащия план за управление на природен парк „Пирин”, започната през 2013 г. Не би трябвало да има нормативни пречки да се процедира това искане, този процес е трябвало да бъде завършен отдавна. Според народния представител това изменение вече е абсолютно наложително. „Самият Георги Икономов и внасянето на неговото искане предизвика и провеждането на една кръгла маса по темата с проект за решение евентуално за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор. Добрият резултат от тази кръгла маса е факта, че всички участници, включително и екологичните организации, се обединяват около това, че проблемът с опашките в ски зона Банско трябва да бъде разрешен!”, обясни Даниела Савеклиева. Тя добави, че е важен ангажиментът на вицепремиера Симеонов и министър Димов да завършат последния етап от процедурата на действащия план за управление на Пирин в съответствие с екологичното законодателство, така че този дългогодишен проблем да получи своето разрешение.

По отношение на опасенията на еколозите Даниела Савеклиева заяви, че самата тя е била в разгара на зимния сезон в Банско и може да каже, че едва ли има нещо по-екологично от кабинковия лифт. Още повече при положение, че големите хотели се организират с коли да стигнат до горе, което вреди много повече на околната среда. „Банско се превърна в лицето на зимния туризъм пред света, а то е нашето лице и трябва да направим всичко възможно там туризмът да се развива, разбира се спазвайки законодателството и защитата на околната среда!”, категорична бе Даниела Савеклиева.

„Вицепремиерът Симеонов каза, че въпросът е решен, а по-късно екологичният министър изрази мнение, че това не е така и той едва ли скоро ще се реши, кажете ми Вашето неутрално мнение? Има ли шанс да се реши този въпрос скоро и как?”, попита водещата Клара Маринова. Даниела Савеклиева отговори, че може би министър Димов е малко по-предпазлив, защото първият план за управление на парка е от 2004 г., който е бил 10 годишен. От 2014 г. паркът е трябвало да се управлява по нов план, но това не се е случило. „Смятам, че е важно, че имаме ангажираност както на вицепремиера, така и на МОСВ. Самите бивши министри се изказаха също в подкрепа на втората кабинка на Банско и тъй като вече пета година се разработва нов план и трябва да се изчака неговото приемане, като не е минал и висш екологичен съвет, смятам, че сега решението, което предлагат от община Банско, лично кметът Икономов, има огромни шансове да се случи!”, категорична бе Даниела Савеклиева. Още повече, че депутатите от ГЕРБ от Благоевград винаги са го поставяли сред приоритетите си, заедно с магистрала „Струма”.

Запитана как се развива туризмът в България през 2017 г., Даниела Савеклиева обясни, че при съставянето на второто правителство на Борисов е била направена стратегическа стъпка за отделяне на икономиката, енергетиката и туризма в отделни министерства. Това се оказва правилен ход, защото оттогава всяка година отчитаме ръст на туризма. Тя продължи, че от януари до септември тази година броят на туристите, посетили страната ни, е 7,5 милиона. Това е в пъти повече спрямо същия период на миналата година. По-голямата част от туристите се връщат в страната ни, защото са доволни от услугите. Приходите от международен туризъм възлизат на 6 милиарда лева или с 9,4% повече в сравнение с миналата година. Летният сезон е бил изключително успешен и всяка институция, ангажирана с него, е била по морските плажове и е извършвала проверки и контрол, за да бъдат гарант за качеството, предлагано на туристите. Народният представител изрази убеждението си, че туризмът трябва да се развива възходящо и МТ полага всички необходими усилия за това. Туристите трябва да остават с убежденито, че у нас качеството е на много високо ниво на конкурентни цени в сравнение с останалия свят, при това природата ни е уникална.

Във връзка с Бюджет 2018, депутатът заяви, че не приема като упрек твърдението, че бюджетът е социален, напротив, това е голямото му предимство. Според нея е време да се отделят повече средства за социалната сфера и това е заложено и в бюджета. Основен приоритет за 2018 г. е образованието. „С новия закон, с това, че спазваме обещанието си за вдигане на учителските заплати, с това, че само преди няколко дни министърът на образованието отчете колко много деца са върнати обратно в образователната система. Това не са малко неща, те се постигат чрез политики, подкрепени от държавния бюджет!”, подчерта Даниела Савеклиева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)