Избрани Новини

Завърши археологическото проучване край с.Мощанец

Проучени са 9 жилищни и стопански сгради, както и 70 гроба

Завърши спасителното археологическо проучване в землището на сeло Мощанец по трасето на лот 3.1 Благоевград - Крупник от АМ „Струма”, в участъка от км 362+100 до км 362+400, съобщи АПИ. Обектът е в близост до река Струма над местността Бистраците. С приключването им се дава възможност за извършването на строителни работи в тази отсечка от автомагистралата.

Археологическите разкопки са извършени от август до ноември т. г. Разкрити са останки от селище и некропол от късноримската и ранножелязната епохи, които попадат в обхвата на АМ „Струма“. Проучени са 9 жилищни и стопански сгради, както и 70 гроба. Сградите са организирани в сложни, верижни комплекси и са били снабдени с канализационни и отводнителни съоръжения. Има запазени части от зидове с височина до 1,2 м, което свидетелства за монументалност на проучените комплекси.

Сред откритите археологически находки са керамика, стъклени съдове и гривни, пръстени, фибули /вид катарами/, обеци, инструменти, монети и др.

Археологическите проучвания са извършени от НАИМ при БАН.

Участъкът между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“ (12,6 км) се изгражда със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)