Избрани Новини

Почитаме Света Великомъченица Варвара

Новините

04-12-2017, 10:43

Снимка:

Община Симитли

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почитаме паметта на света Варвара

Тя е покровителка на починалите от внезапна смърт

Българската православна църквата почита Света Варвара!

Честит празник на Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка!
Нека има много здраве, щастие, късмет и любов! Нека всеки един ден бъде изпълнен с вдъхновение и сбъднати мечти!

Българската православна църква почита на 4-ти декември Света Великомъченица Варвара, която се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и пречистят.

Света Варвара е родена в края на 3-ти век и починала през 305 г. или 306 г. Родена е в семейството на аристократ. Отличавала се е с особена и впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.
Скоро момичето трябвало да отстоява избора си пред управителя на града, след като баща ѝ се отрекъл от нея, заради християнските ѝ убеждения. След като били изчерпани всички средства за убеждаването ѝ да се върне към почитанието на езическите богове, останал изборът на живот и смърт, пред който момичето трябвало да се изправи.
На заплахите на управителя тя отговорила: "Славя моя Бог и съм готова да стана жертва за Неговото име!" Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Смъртната присъда била изпълнена зад стените на града. Над гроба ѝ бил построен храм, където вярващите намирали изцеление на своите недъзи.
Според поверието, Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния.

У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи. В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за умилостивяване на светицата и "баба Шарка".
В други райони Света Варвара се почита като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща". 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)