Перник с трета награда за Сурва - blagoevgrad.utre.bg

Перник с трета награда за Сурва

05 декември 2017, 11:56 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    bilagoevgrad.utre.bg

Ирена Соколова е носител на националната награда "Наследници на фолклорния огън“

За приноса й за вписването на обичая Сурва в листата на ЮНЕСКО областният управител на Перник Ирена Соколова е избрана за един от тазгодишните лауреати на ежегодните национални награди на сдружение „Наследници на фолклорния огън“, съобщи фолклористът Димитър Тренчев.
Фолклорният специалист направи и кратка хронология на номинацията на пернишката Сурва. „Научната обосновка на номинацията е съвместна разработка от 2012-та година на колегите от Института по етнология и фолклористика към БАН доктор Иглика Мишкова и доц. доктор Ваня Матеева, и ръководеният от Симеон Мильов екип на Регионалния исторически музей в Перник. Тогавашният министър на културата Вежди Рашидов внесе номинацията в ЮНЕСКО, а на сесията на световната организация през декември 2015-та в столицата на Намибия град Виндхук пернишката маскарадна магия стана част от нематериалното световно културно наследство“, завърши хронологичната си ретроспекция фолклористът.
Позовавайки се на колегата си Константин Лазаров, който е председател на сдружение „Наследници на фолклорния огън“, Тренчев уточни, че Ирена Соколова е била предложена за фолклорната награда от Института по етнология и фолклористика към Българската академия на науките. Впоследствие номинацията на пернишкия областен управител е била утвърдена и с гласовете на наградното жури.
„Негов председател е световно известната жива легенда на българската народна музика Калинка Сгурова, а останалите й колеги са доказани професионалисти на фолклорното поприще“ – очерта авторитетната визитка на журито Тренчев. И изреди имената на фолклорния журналист Илка Димитрова от програма „Христо Ботев“ на БНР, хореографа Никола Колев и виртуозния кавалджия Недялко Недялков от Оркестъра за народна музика на БНР.
„Тазгодишната голяма награда е за незабравимия славей Надка Караджова. А и досега удостоените са все безсмъртни гласове на българската народна песен – Борис Машалов, Гюрга Пинджурова и беломорската чучулига Любка Рондова“ – посочи Тренчев. Той не пропусна да отбележи, че настоящата награда за областния управител Ирена Соколова е трета за пернишката Сурва след егидата на ЮНЕСКО и националната награда „Град – пазител на традициите“ на Асоциацията за развитие на изкуството и занаятите.
„Блазе му на Перник! За има няма три години неговата Сурва се окичи с три отличия! Казвам го и като фолклорист, и като фолклорен мениджър, а най-вече като човек, подвластен на сурвакарската магия“ – емоционално заключи Тренчев, който е известен с пристрастието си към Сурва.
Роденият в петричкото село Коларово фолклорист е председател на местното сдружение „Корени“ и успешно прилага фолклорното познание в репертоара на ръководените от него фолклорни формации „Шарена сол“, „Подгорски пушки“ и неописуемо атрактивната сурвакарска дружина „Бабугери“.
В заключение Димитър Тренчев съобщи, че престижната фолклорна награда на сдружение „Наследници на фолклорния огън“ ще бъде връчена на пернишкия областен управител Ирена Соколова на 8 декември на тържествена церемония в залата на драматичния театър “Константин Величков” в Пазарджик.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета