Банско идва на протест в София - blagoevgrad.utre.bg

Банско идва на протест в София

07 декември 2017, 21:30 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

Това обяви кметът на общината Георги Икономов по време на пресконференцията за новия ски сезон

Жителите на ски курорт №1, подкрепени от жителите на още 5 населени места в региона ще протестират много скоро в София, заради поредното отлагане от МС на решението  за промяна в концесията, което би позволило построяване на втори кабинков лифт към ски зоната. Това обяви кметът на община Банско Георги Икономов по време на пресконференцията за новия ски сезон.
„Във връзка с вчерашното решение на МС по темата аз съм на мнение, че вече достатъчно се говори в последните 7 години. За това време са правени безброй обсъждания с най-големите специалисти и представители на екологичните организации, на министерства на спортисти, както и на местната общност и общината. Аз не виждам какво може повече да се направи по прозрачността на този проблем. Това е лично мое мнение. Другото мое мнение е, че какво и да се направи, зелените като чуят Банско винаги ще са готови за протест“, коментира Икономов. Той се надява вече да се поставят на дневен ред и други проблеми, които ще се решат с увеличаването на ски зоната и изграждането на втора кабинка. Да се види, че предимствата са много повече от това което е в момента и да се тръгне към реални действия. „Така както е обявил премиера на заседанието на МС на 13-и да се вземе решението по първия въпрос за утвърждаването на измененията по концесионния договор и до края на месеца да мине на заседание на Министерски съвет и промяната на сегашния план за управление. Това нещо трябва да се случи и ние сме категорични, като местна общност в Банско. Според Икономов другият основен проблем пред общината е изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта която сега се кара с камиони ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще минат на по-екологично гориво. Това е един много важен екологичен проблем, който го игнорираме и никой не говори за него. С други думи има много по-екологични теми за засягане от зелените да ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината вместо да направим един нов кабинков лифт“. Той бе категоричен, че за пореден път се пускат лъжи по адрес на ски зона „Банско“.
„Няма никаква опасност да бъдем изключени от „Юнеско“, защото това е една буферна зона и всички знаят че тя съвпада с териториално устройствения план на ски зоната, приет още през 2000 г и допълнен и изменен през 2004 г. При последното си посещение в Банско заради клевети от „зелените“ от Юнеско видяха, че няма нищо вярно в това. И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство бе записано в доклад изнесен на сесията в Истанбул. Стига това което се прави в буферната зона да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо. Тези спекулации как капацитета на кабинката може да бъде увеличен двойно и дори да се пускат автобуси, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо което един еколог може да предложи“.
Кметът разкри още пред медиите, че за последната година ръстът на туристите в курорта се е увеличил спрямо предната с 10% през лятото и 15% през зимата.
„Според мен обаче най-важното освен броя на туристите е и тяхното качество. В тази връзка е и моя призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които предлагат и успоредно с това да повишават и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да искаме да сме европейски курорт за какъвто ни признават в цял свят, а в същото време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти. Ние не предлагаме нищо по-лошо от европейските курорти. Така, че за да имаме развитие и да се повишат качеството на услугите и за да останат в Банско повече качествени работници, просто трябва да им плащаме повече пари. Тези пари ще дойдат от по-високите цени“, заяви кметът на Банско. Той обяви, че най-много продължават в курорта да са туристите от България, следвани от англичани, сърби, румънци, руснаци и македонци.
„Сега рекламираме курорта в Израел и Полша. Догодина смятаме да се обърнем към пазарите, които са свързани най-вече с утвърдени ски дестинации като Австрия и Италия“. Икономов също така каза, че в курорта се работи много и по темата за сигурността преди новия сезон.
 „Винаги сме искали сезона да завърши безопасно на фона на всичко това което се случва по света, а именно терористични атаки и то на места, където се струпват много хора. Взаимодействаме си с полицията по най-добрия начин. Тази година осигуряваме допълнителен брой полицаи. За новия сезон монтираме 6 камери за наблюдение с нови възможности. Три ще са на входно изходните зони на града. Една ще е на кръстовището на „Кемпински“ от където се минава за ски зоната, както и в центъра на града. Тези камери ще ни помогнат много и срещу кражбите на автомобили, каквито имаше доста миналата година.“ По отношение на инфраструктурата кметът разкри, че всички строителни дейности в града ще приключат до 15 декември.
Пускат пистите в ски зоната до дни

Първите писти в ски зона Банско ще бъдат пуснати до края на седмицата обяви Иван Обрейков, маркетинг директор на „Юлен“, концесионер на ски зона Банско.
„За съжаление дъждът наруши стратегията ни по подготовката за началото на сезона. От два дни обаче има добри температури в ски зоната и оръдията вече работят. Очакваме до няколко дни да падне и естествен сняг и до 10-11 декември вече да отворим част от пистите с по-евтини карти. В горната част на планината има натрупал около 60 см сняг, но тъй като пистите се подготвят логистично и започваме от долу на горе. Интересът на туристи от цял свят към старта на сезона е много голям. С други думи хората които обичат Банско пак ще са тук“, допълни Обрейков. Новост за ски зоната е поставянето на две екологични станции за зареждане на електроавтомобили. Те са базирани до паркинга на начална станция на кабинката. На тях могат едновременно да зареждат 4 автомобила.
От този сезон времето в ски зоната вече ще се измерва от фирма №1 в света в този сектор – „Юбло“. „Имаме договор по който получаваме 6 броя големи часовници, които ще бъдат поставени на най-оживените места и хората ще могат да си сверяват времето по тях. Първият ски център с часовници „Юбло“ е Куршевел, а ние сме вторите в света“, каза още Обрейков. Новост за курорта е и сътрудничеството с организационния комитет на олимпиадата в Пекин. Преди месец Банско бе посетен от зам.-кмета на китайската столица. „Тъй като сме се доказали като много добър организатор на стартове за Световната купа, от Пекин ни избраха нас за да подготвяме техния персонал, който ще работи по олимпийските игри през 2022 г. В тази връзка още от януари в Банско идва китайски екип, който ще бъде обучаван как се подготвя световна купа по сноуборд.“
Отличната работа в ски центъра донесе преди месец на курорта и петата поредна награда за ски курорт №1 в България от  Световните ски награди в Кицбюел. Тази година по интернет са гласували над 1,6 млн. души от цял свят.
„Въпреки опашките явно хората обичат нашия ски курорт и за това гласуват за него и пак ще идват тук, за сметка на други които искат да заличат нашия бизнес, който правим като курорт. Разбрах, че сутринта уважавания от мен Боян Петров е бил в една телевизия, която постоянно бълва фалшиви новини за Банско. Та той е говорил как Банско ще излезе от Юнеско. В тази връзка за пореден път искам да кажа, че дори и да уплътним концесионната зона, то няма да има нищо извън нея. Така че всеки който прави спекулации в тази насока, да ги прави някъде другаде. Ние нямаме намерение да излизаме извън концесионната зона, която е одобрена от „Юнеско“. Два пъти имаше посещение на Банско от ръководители на „Юнеско“ и те казаха, че ски центъра е много добре ситуиран и не нарушава никакви изисквания от тяхната организация. Но явно има хора, които се хранят от това да пускат фалшиви новини“, завърши Иван Обрейков.

Ново „Ауди“ чака ловците на Съкровища

Чисто ново „Ауди“ ще може да си спечели един от участниците в поредното издание на играта „Ловци на съкровища“ на 16-и декември на старта ски сезона в Банско на 16 декември. Михаела Филева ще изнесе концерт за феновете, водещ на шоуто ще е Део. Поредната голяма звезда която идва в курорта е спускач №1 на Италия за всички времена Кристиян Гедина. Той и 5-кратния носител на Световната купа Марк Жирардели ще имат свои отбори, които ще се състезават във „Влез в отбора на шампиона“. 40 късметлии ще могат да попълнят тимовете на звездите. Регистрацията вече върви на сайта на курорта, а и в деня на откриването също ще може да се записват. Новата игра „Открий златото в лифта“ пък ще зарадва 250 човека със златни монети и други атрактивни награди. Тържественото откриване ще е в 18,00 часа на площада в Банско с официалните гости, Гедина и Жирардели. Следва концерт на Анелия и тържествена заря.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета