Избрани Новини

Мароко се пренесе в Белица

Кметът на Белица посрещна Н. П. Закия Ел-Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България

Кметът на община Белица Радослав Ревански посрещна Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел-Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България и придружаващата я делегация във втората си визита в Белица.

8 декември се превърна в истински празник за населението на община Белица с проведения ден на Мароко. Първата масова проява се организира по идея на кметът на община Белица Радослав Ревански и евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите Илхан Кючюк. На публичното събитие, проведено в Туристическия информационен център в града, освен посланикът на Кралство Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи присъстваха и народният представител от ДПС Елхан Кълков, областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин, общински съветници, общински служители и приятели на младият кмет от област Благоевград и София.
При откриване на събитието Радослав Ревански сподели пред присъстващите за възможностите за бъдещи съвместни инициативи в областта на културата, образованието и икономиката с Кралство Мароко. „За мен е чест , че Н.Пр. посланик Закия Ел-Мидауи е сред нас, което е достатъчен показател за желанието на държавата Мароко да сътрудничи с община Белица. И това не е случайно, защото между България и Мароко съществуват дългогодишни ползотворни връзки и двете държави имат много общи черти. На първо място е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, като почивка на Малдивите, почивка на планина и богато културно-историческо наследство. И в двете държави различните етноси съжителстват в мир и разбирателство от векове, а аз се чувствам горд, че съм градоначалник на община, която е модел за мирно и щастливо вековно съжителство между християни и мюсюлмани. Кое е сходното още? Това е благият характер на хората и тяхното гостоприемство, а ако погледнем към родопските носии или чипровските килими, много си приличат с берберските в Мароко”.
В изказването си Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи подчерта за 12-вековната история на Мароко и двата основни етноса – араби и бербери, които никога не са имали конфликт.Тя заяви своята категорична готовност да продължи линията на сътрудничество и активно партньорство в сферата на културата, образованието и икономиката. „Готова съм да работим заедно и да покажем най-доброто от богатството на културно-историческото наследство на Мароко в Белица.Днес затова сме тук, за да може жителите на община Белица да се докоснат до Мароко, като опитат от специалитетите на мароканската кухня, да се докоснат до една вековна мароканска традиция,  запазена до днес - приготвяне на чай - „Чайна церемония”, да се запознаят с типичните марокански женски традиционни костюми-кафтани.

Посланик Ел Мидауи представи и съвременното развитие на Мароко, и новостите в някои сектори, като възобновяемата енергетика и туризма.
В изказването си българският евродепут Илхан Кючюк похвали кмета на община Белица за активната му работа като кмет. Той наистина се оказа един от най-успешните наши кметове. Господин Кючюк сподели и за прекрасните си впечатления от държавата Мароко, която е имал възможност да посети. Страната е отделена от Европа с Гибралтарския проток. На никое друго място Африка и Европа не са толкова близо разположени една до друга, колкото при Гибралтар. Гибралтар е пример за етническа и религиозна толерантност. Впрочем църквата и джамията се намират една срещу друга, а по средата между тях е разположен университетът“, коментира евродепутатът.
По време на събитието кметът Радослав Ревански и посланик Ел Мидауи обсъдиха възможностите за организиране на съвместни събития и провеждането на изложения на марокански стоки в Белица. Постигнаха договореност за участие на държавата Мароко във второто издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности”, който през 2018 г. ще се проведе на 1 септември. В него Кралство Мароко ще бъде представено с разнообразна занаятчийска продукция, характерни за страната специалитети, разкриващи финия вкус на мароканската кухня, изложба на продукти от домашния интериор и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов