Избрани Новини

И читалището влезе в ЮНЕСКО

Номинацията е била утвърдена на приключващата днес в Южна Корея последна за 2017-та му сесия

Нямащата световен аналог българска културна институция народно читалище влезе в листата на ЮНЕСКО, съобщи фолклористът и публицист Димитър Тренчев. Той уточни, че номинацията на българското читалище е била утвърдена на приключващата днес в Южна Корея последна за 2017-та сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО.
„Националните културни експерти все още не са приключили сесията си и новината още не е отразена на сайта на ЮНЕСКО, но пак там, според така наречения „регистър на добрите практики“,  нашето читалище вече е част от световната културна съкровищница“- емоционално отбеляза наблюдателният български фолклорист.
Освен делото на предшествениците и съвременните културни достижения на тружениците от над 3500 читалища Тренчев не пропусна да отбележи и днешния конкретен принос за световното признание.
„То е на две българки, които изведоха поантата на световното признание. Първата е експертът от българското Министерство на културата д-р Силва Налбантян-Хачерян, която подготви безупречното номинационно досие на българското читалище, представяйки същността му на културно явление без аналог в света и дейността му на институция със завидно минало и перспективно бъдеще. Втората е доскорощният генерален секретар на ЮНЕСКО проф. Ирина Бокова, която, базирайки се на официалните си правомощия и неофициалните си контакти постигна всичко, каквото можа за България – не като административен лобизъм, а като диалогичен патриотизъм“ – отбеляза заслугите на българските експерти Тренчев.
В заключение, некриещият пристрастията си към вечното духовно средище фолклорист, който продължава да е член на читалището в родното си петричко село Коларово, припомни, че под егидата на ЮНЕСКО са вече редица други вечни български символи. „Като нестинарският мост между небето и земята, вселенските гласове на Бистришките баби, маскарадната магия на пернишката Сурва и „червено-бялата нишка на живота“ - мартеницата“, припомни Тренчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов