Избрани Новини

Учениците продължават да се хранят нездравословно

Купуват чипсове, вафли и хамбургери

Нарушенията в училищните столове в Благоевградско намаляват. През месец ноември в цялата област е констатирано само едно, показват проверките на Областната дирекция по безопасност на храните. Инспекторите са проверявали за използването на имитиращи млечни продукти при приготвянето на храната на учениците. Въпреки това децата безпроблемно купуват вредни храни от близките лавки и павилиони, където търговците ги продават необезпокоявани.

С Наредба от 2011 година здравното министерство забрани продажбата на газирани напитки, чипс, вафли и други готови продукти в училищните павилиони. Заповедта обаче важи само за търговските обекти в двора на учебните заведения. Извън тях, дори и на метър от входа, забранените храни се продават свободно.

Мария Маникатова: "Понякога продават не съвсем подходящи за деца неща и те се втурват, едно от друго се учат. Според мен, може би трябва да се засили контрола по тия лавки."

А контролът е засилен, казват от Агенцията по безопасност на храните. Миналия месец са проверили десетки лавки и павилиони в цялата област.

Ана Кацунова, инспектор в отдел „Контрол на храните” в Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград: "Не открихме нередности при извършените проверки. Храните бяха етикетирани на български език, в срок на годност, спазват се условията за съхранение и ни представят документи за произход."

Илиян Зашев има павилион до едно от училищата в Благоевград, в който предлага сандвичи, пици, вафли и други лакомства за децата.

Илиян Зашев: "Ще съм безкрайно щастлив като родител всичките храни, които съдържат много Е-та просто да не се предлагат. Аз съм за. Готов съм веднага да премахна този стилаж."

Заради неправилно хранене все повече ученици у нас имат наднормено тегло. Затлъстяването при децата поражда риск от ранна хипертония, диабет и редица други заболявания, предупреждават лекарите, предупреждава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)