66 са случаите на туберкулоза в Благоевградско тази година - blagoevgrad.utre.bg

66 са случаите на туберкулоза в Благоевградско тази година

13 декември 2017, 21:00 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

    16 от тях са деца

До петък хората могат да се изследват безплатно в лечебното заведение

Седмица на отворените врати организира Специализираната болница за белодробни заболявания в Благоевград, информира БНТ. До петък хората могат да се изследват безплатно в лечебното заведение. От началото на годината в Благоевградска област са открити 66 души болни от туберкулоза, 16 от тях са деца. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в останалите 10% централната нервна система, сърцето, очите или други органи. Туберкулозата се предава най-често по въздушно-капков път.

Д-р Петър Георгиев, директор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград: „Болните се наричат бактероотделители. С всяка кашлица, с всяка експекторация или отхрачаване те отделят живи виролентни туберкулозни бацили. Разпрашават се във въздуха, в праха около нас и който ги вдиша, се заразява и ако е по-податлив,  се разболява.”

По-често се заразяват по-бедните хора, тези, които имат проблеми с алкохола, болните от диабет и СПИН. От началото на седмицата в Белодробната болница в Благоевград са се изследвали около 30 души.

Д-р Петър Георгиев: „По принцип всеки може да дойде, който има кашлица, който има температура 37,5 – 37,6 градуса, отслабване, изпотяване, задух, недостиг на въздух, при кашлица отхрачва кръв. Всички тези хора с тези оплаквания са съмнителни за туберкулоза.”

Прегледът отнема около 30 минути. Първо се прави скрининг на риска от заболяването чрез анкета и консултации. На хората, при които има съмнения за туберкулоза, се извършват и допълнителни кръвни изследвания.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета