Защо ядем баница с късмети? - blagoevgrad.utre.bg

Защо ядем баница с късмети?

19 декември 2017, 15:00 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    Община Разлог

По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия нареждаме и любимата баница с късмети

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия, несъмнено „баница“ е първото нещо, което ни изниква в главата.
Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма. Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта на баницата. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса баницата бива сладка и солена. Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене. В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и големи. По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата нареждаме и любимата баница с късмети. Но замисляли ли сте се някога защо ядем баницата с късмети? Ето и отговорът от най-голямата международна компания за доставка на храна foodpanda.
В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали, ще бъде нашият късмет през новата година. Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща например, нова кола, нова работа и т.н. Задължителен късмет в баницата е и желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче, ще бъде най-богат през следващата година.



Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета