Избрани Новини

ОДМВР-Благоевград предприе всички мерки за спокойни празници

Планирани са специализирани полицейски операции по време на празничните дни

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници от ОДМВР-Благоевград са предприети редица от мерки с цел опазване на обществения ред и сигурността  на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

Планирани са специализирани полицейски операции по време на празничните дни и проверки на питейните и увеселителни заведения съвместно с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, РИОКОЗ и други компетентни институции по противодействие на престъпленията и нарушения свързани със съхранение и разпространение на акцизни стоки без акцизен бандерол, тютюневи изделия, за контрол на качеството на храните и напитките предлагани на потребителите.

Уточнени са местата на които ще се проведат празнични мероприятия на открито по случай настъпването на Новата 2018г., като са предвидени допълнително полицейски сили за осигуряване спокойствието на празнуващите на открито и  опазването на обществения ред в района.

За недопускане на тежки престъпления и нападения  над лица и обекти, съхраняващи или опериращи със значителни финансови средства - банки и небанкови финансови институции, търговски вериги, фирми, включително и такива, осъществяващи инкасова дейност и др., се провеждат срещи с отговорните лица, на които  се акцентира върху възможните рискове от престъпни посегателства, необходимостта от повишена бдителност и комуникация с полицейските структури и органи за своевременно реагиране при възникнала необходимост.

По време на Коледните празници е осигурено полицейско присъствие в районите, където ще се провеждат мероприятията, търговските центрове, районите на Коледни и Новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, курортни комплекси и други.

За обезпечаване сигурността на обществените места в обслужваната територия са проведени срещи със собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение на техните задължения, свързани с охраната, сигналната и разяснителна дейност по отношение пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти, недопускане превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи.

При групови празненства с участието на деца  са дадени необходимите  указания  на организаторите да се съобразят и да спазват разпоредбите на Закона за закрила на детето и Наредбата за закрила на децата на обществени места, като следва в срок до 24 часа преди мероприятието да уведомят Районното полицейско управление.

От органите на реда ще бъде завишен контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Същевременно се предприемат и мерки за недопускане продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество, като ежедневно по места ще бъдат извършени проверки по линия на контрола над общоопасните средства в тържища, пазари и търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, както и в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност. Там където се предвижда използването на фоерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ контрола ще се осъществи лично от инспекторите отговарящи пряко за контрола над общоопасните средства.

На територията на всички общински центрове по време на празненствата за Коледа и Нова година са осигурени допълнително полицейски сили, като в гр. Банско са командировани сили от ОДМВР-Благоевград, Гърция и Румъния.

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград. На 22.12.2017г. и 27.12.2017г., 29.12.2017г. и 01.01.2018г., на територията на гл. път Е-79 и път II-19  по направление от и към ГКПП – Кулата и ГКПП- Илинден, дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, управление на МПС под въздействие на алкохол и от неправоспособни водачи.

Временна организация на движението, по ПП1 Е-79 и път II-19, ще бъде въведена за товарни автомобили над 12 тона, като движението им ще бъде спряно за времето от 16 часа до 20 часа на 22.12.2017г., от 14 часа до 20 часа на 27.12.2017г., от 16 часа до 20 часа на 29.12.2017г. и от 14 часа до 20 часа на 01.01.2018г.

При рязко влошаване на метеорологичната и пътнотранспортна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с Областно пътно управление - Благоевград ще бъде въвеждана временна организация на движението, за което своевременно ще бъде подавана информация до медиите.

Ръководството на ОДМВР – Благоевград  апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните и почивни дни да  завишават бдителността си с цел  опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор.

Да не допускат близки и познати да  произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, особено внимание да се обърне на децата.

Да не позволяват на близките си или на лицата от компанията с която празнуват да управляват автомобилите си след употреба на алкохол.

При възникнали инциденти своевременно да се подава информация на тел. 112.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов