Избрани Новини

Уникална гайдарска приказка в ефира на Фен Фолк ТВ

"Родопска приказка“ e в изпълнение на Гайдарски състав "Петко войвода“

„Родопска приказка“ в изпълнение на Гайдарски състав „Петко войвода“ вече е в ефира на музикална телевизия Фен Фолк ТВ. Видеоклипът е силно въздействащ и не оставя безразличен нито един ценител на българския автентичен фолклор и по-специално на магията, наречена гайда!
Гайдарски състав „Петко войвода“ е създанен на 4 декември 2013 година. Основната му цел е опазване, разпространение и популяризиране на родопското народно творчество и традиции, представени чрез характерната за Родопа планина каба гайда и съпътстващите я самобитност и култура. Съставът е насочен изцяло към изворния фолклор. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици.
Ръководител от основаването му е Иван Балабанов. Роден е в град Смолян, а корените му са от с. Гела и с. Широка лъка. Потомък на гайдарите  /Стайко Пелтеков/, неговият дядо и вуйчо му /Манол Пелтеков – Мано̀лата/, който е един от първите гайдари в Ансамбъл „Манол Радичев“ – с. Гела, Иван  е закърмен с родопската песен и свирня. Голям патриот и родолюбец. За първи път хваща гайдата на 8-годишна възраст.  Учи се е от големите гайдари, Дафо Трендафилов, Манол Ташков и Костадин Илчев. Участвал е в Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Орфей“ – гр. Смолян и Ансамбъл „Манол Радичев“ с. Гела. Ежегодно участва в Националното гайдарско надсвирване в с. Гела и  четири пъти печели първа награда.
Патронът на гайдарския състав не е избран случайно. Петко Киряков, или по-известен като Капитан Петко войвода, е символ на българския дух, сила и борбеност. Борец за човешките правдини, доказал се със своите дела, които са от особено значение за българите от Беломорска Тракия и Родопите, той остава в паметта на народа. Песните, в които се пее за Петко войвода, са направили безсмъртен този истински българин. Ето защо името на състава е един израз на почит от признателните синове на България. Име, което е всявало страх и уважение у бейове, султани и душмани само при произнасянето му!
Видеоклипът „Родопска приказка“, режисиран от Ненчо Касъмов, може да видите тук:



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)