Избрани Новини

Дойде Новата година по най-точния календар в света – българския!

Той е признат за такъв в 1973 г. от ЮНЕСКО

Дойде Новата година по най-точния календар в света – българския! Той е признат за такъв в 1973 г. от ЮНЕСКО, забележете – по предложение на казахстанския представител. Всички в Средна Азия знаят, че тоя календар не е китайски, а български. Затова в парка до езерото в Разлог сме направили възстановка, защото тоя календар е направен тук. Вече си е отишло старото слънце – РУС и е победило новото - СУР. Това се случва при нас над извора на Бела река, където слънцето залязва на тая дата между два лъва, което е изобразено в ,,египетския“ знак ВРАТА КЪМ ОТВЪДНОТО.
Папа Григорий е бил съветван от астрологическия отдел на Ватикана да въведе едно към едно протобългарския календар, но той не ги е послушал и сложил Новата година на сегашния 1 януари, когато римляните имали кукерски игри, за да им угоди.
Българският календар е закачен за небето – Новата година идва, когато денят започва да расте след зимното слънцестоене и това е повод за празнуване. Този ден е изваждан от календара, за да се получи златното число 364, което се дели на четири сезона по 91 дни и на 7, за да се получат 52 седмици. На четири години веднъж е изваждан и високосен ден – на летно слънцестоене – 22 юни. Всеки сезон е имал два женски месеца по 30 дни и един мъжки с 31 дни. Такива са март, юни, септември и декември. Всеки месец е започвал от понеделник – оттам е и приказката ,,На чист понеделник“. Дори и малко дете е могло да си сметне до края на годината кой ден от месеца какъв ден от седмицата се пада. По нашия календар няма петък 13 - този ден е винаги събота.

/Илия Тантилов - уредник в  Исторически музей - Разлог/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов