Избрани Новини

Да хванем гората!

Животът

25-12-2017, 12:00

Снимка:

ПП "Беласица"

Автор:

blagoevgrаdutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гората храни хората от село Аврамово

Кмет избяга от болница, за да спаси приятел в гората

Горски бани помагат срещу стрес

Да хванеш гората. Да избягаш от забързаното ежедневие. Да се слееш с природата - буквално. Не, не става въпрос за отчаяно бягство, а за терапия срещу стреса. И то успешна. В Япония я практикуват повече от 30 години. В началото на 80-те години на миналия век здравните власти там започнали да търсят начини как да бъдат ограничени случаите на самоубийства. Горските разходки се оказали наистина работещо решение. И оттогава японското здравно министерство препоръчва така наречените „горски бани" за намаляване на стреса.

Тук не става въпрос за традиционните походи, а за пълно сливане с природата. Бавно ходене, вдишване на ароматите, взиране в растенията, слушане на звуците на гората. Докато се стигне до пълно освобождаване на съзнанието. Медитация, за която не е нужно да бъдат заемани сложни пози. Това е „горската баня". А дали има лечебен ефект? Със сигурност, твърдят горските терапавети в Япония. Освен че хората стават по-спокойни, защото се намаляват хормоните на стреса, „потопяването" в гората подобрява имунната система, засилва мозъчната дейност и дори при диабетици сваля кръвната захар. „Горските бани" имат благоприятен ефект върху всички сетива, твърдят терапевтите.

Оказва се, че хората от големите градове прекарват средно 80 процента от ежедневието си в затворени пространства и 6 процента - в автомобили. Така че, когато стените станат все по-тесни и все по-притискащи, решение има. Хванете гората!....Дори и за малко време.

Източник: "Зелена светлина" БНТ



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов