Избрани Новини

Да покараме ски ... върху пясък!

Най-високите дюни в света се намират в Сосувлеи, Намибия

Този ски-сезон никога не свършва. Поне докато ги има дюните и вятърът. През последните години карането на ски и сноуборд върху пясък намира все повече привърженици. Който е опитал, иска да повтори. Преди години, като на шега, туристите в Сахара се опитвали да съчетаят снежните изживявания с пустинните - върху ски. Днес дисциплината все още носи клеймото на екзотиката и екстремните изживявания, но вече добива все по-голяма популярност. Дотолкова, че са се очертали няколко дестинации до подходящи за този спорт зони - в Северна Африка, в Саудитска Арабия, в Перу...

Най-високите дюни в света се намират в Сосувлеи, Намибия. Те се простират на територията на национален парк, но за каране на ски върху тях се изисква специално разрешение. Именно там през 2010-та година е поставен световния рекорд по скоростно спускане - налко над 92 километра в час. В сравнение с 252-та километра в час - рекорда върху твърд и добре обработен сняг, това е почти скромно постижение. Но всеки, пробвал карането върху пясък, иска да опита пак и пак.

Специалистите съветват да се кара следобед, тъй като ските се плъзгат по-добре върху затопления пясък. Стойката трябва да е леко изнесена назад, като при спускане в дълбок сняг. Скоковете са възможни, но при подходящ релеф. Необходими са не специални ски, а по-специални умения. Те се придобиват с повече спускания. А всяко от тях си има цена. В повечето случаи тя е изкачването пеша по пясъчните склонове. Но и това е начин любителите на силните усещания да добавят към тях още едно - задъханото общуване със слънцето, със сухия въздух и с ярките пустинни контури на пясъка и скалите.

Както и с вятъра - онзи, който оформя и поддържа пясъчните склонове. Той отдавна е поставил своите условия в пустинята: за да съществуват дюните, човекът не бива да изгражда никакви прегради между тях и въздушните течения. Тоест строежът на влекове, лифтове и хотели в близост до пясъчните склонове е невъзможен. Карането на ски върху пясък е занимание самотно... или максимум достъпно за неголеми групи хора.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов